Thuiszorg neemt weer patiënten aan
De patiëntenstop bij de thuiszorginstellingen Sensire (Overijssel en Gelderland) en Thuiszorg Groningen is voorlopig van de baan. Vanaf nu worden patiënten die acuut hulp nodig hebben weer direct geholpen.
Dat bleek tijdens een kort geding dat vrijdag in Zutphen diende. Op aanraden van de rechtbank gaan de instellingen praten met zorgverzekeraar Menzis. Als ze er niet uitkomen, kan de rechtbank op 15 augustus alsnog uitspraak doen. Een toezegging van 2,2 miljoen euro boven op de lopende rekening voor dit jaar is al gedaan door Menzis.Begin deze week maakten de twee thuiszorginstellingen, onderdeel van Meavita, bekend geen nieuwe patiënten meer aan te nemen omdat er te weinig geld is. Ook patiënten die als gevolg van een herindicatie meer zorg nodig hadden, werden daarbij beschouwd als nieuw, waardoor ze helemaal geen hulp meer zouden krijgen.
Menzis vond dit onaanvaardbaar, omdat patiënten daardoor in de kou zouden komen te staan. Volgens advocaat mr. A. C. de Die hebben de zorginstellingen de plicht mensen te helpen. Ze wees erop dat de instellingen per maand nog steeds een voorschot ontvangen van 22,6 miljoen euro en suggereerde dat ze binnen het bestaande budget doelmatiger kunnen werken. Zo zouden meer cliënten bediend kunnen worden. In het kort geding eiste ze gisteren dat Thuiszorg Groningen en Sensire de patiëntenstop opheffen.
De thuiszorginstellingen voerden aan dat zij al twee jaar uit eigen reserves het aantal aanvragen boven de prognoses opvangen. Elke week komen er volgens de instellingen zo’n 500 nieuwe patiënten bij; die teren verder in op hun reserves. „Als het zo doorgaat, dreigt een faillissement en staan alle patiënten in de kou”, liet advocaat mr. E. Meulemans weten. Ze vindt dat nu Menzis de portemonnee wel eens mag trekken.
Rechter Vergunst liet blijken dat een patiëntenstop wat hem betreft op dit moment ook nog te vroeg is, te meer daar de maatregel nogal abrupt is uitgevoerd. Op zijn voorstel is het vervolg van het kort geding uitgesteld tot 15 augustus. Als de partijen er dan nog niet uit zijn, volgt alsnog een uitspraak van de rechter.
In de tussentijd buigen de zorgverzekeraar en thuiszorginstanties zich over de cijfers en de analyses. Menzis wil onder andere weten waar de forse stijging van het aantal aanvragen vandaan komt. Zo is er een verschil geconstateerd tussen het aantal indicaties dat door het Centrum Indicatiestelling Zorg (dat bepaalt wie in aanmerking komt voor thuiszorg en met welke hulp) is opgegeven, en de opgave door de betrokken thuiszorginstellingen. De intentie is dat beide partijen zich zullen inspannen om de overheid te bewegen extra geld in de thuiszorg te stoppen.