Verpleeghuis Bennekom haalt foto’s piercings weg
Verpleeghuis De Halderhof in Bennekom heeft een expositie van foto’s van tatoeages en piercings verwijderd na klachten van bewoners, familieleden en medewerkers.
De foto’s waren te zien in de hal van De Halderhof. Veel passanten vonden de expositie aanstootgevend en niet passen in een verpleegtehuis van christelijke signatuur, aldus woordvoerder Annet Stunnenberg van stichting Opella, eigenaar van het Bennekomse tehuis, donderdagmorgen.De expositie telde 23 foto’s van mensen met tatoeages en piercings. Fotograaf Gerrit van Kralingen, woonachtig in Bennekom, maakte ze op een tatoeagebeurs in Amsterdam. Woensdag hing hij de foto’s in het verpleeghuis op, zaterdag moest hij ze op last van de directie verwijderen.
Een groot deel van de 160 bewoners van het tehuis vond de tentoonstelling aanstootgevend. Ook medewerkers deden hun beklag bij de directie. Die besloot daarop dat de foto’s moesten worden weggehaald. „Achteraf gezien is de keuze voor deze expositie geen gelukkige geweest. We gaan bij de zorg aan de bewoners uit van hun wensen. Als zij aangeven niet blij te zijn met de foto’s, zijn wij het ook niet.”
Volgens de fotograaf kreeg hij tijdens het gereedmaken van de expositie al negatieve kritiek. „Ik heb toen besloten er een boek bij te leggen waarin mensen hun reacties kwijt konden. Daar is goed gebruik van gemaakt. Tot mijn verbazing gebruikten sommigen wel erg grove bewoordingen. Zij schreven dat ze de foto’s smerig, asociaal en ranzig vonden.”
Van Kralingen zegt begrip voor de bezwaren te hebben. „Er zijn foto’s bij die voor kinderen minder geschikt zijn. Een persoon die ik heb gefotografeerd, heeft zijn gezicht vol met piercings: zo’n veertig tot vijftig stuks. Dat kan bedreigend overkomen. Ik kan me indenken dat volwassenen dat evenmin leuk vinden.”
Met zijn tentoonstelling wilde Van Kralingen laten zien hoezeer mensen kunnen opgaan in tatoeages en piercings. „Dat is hun stijl, hun keuze. Ik heb er geen probleem mee. Dat bewoners en medewerkers van De Halderhof door de foto’s zouden worden geraakt, had ik wel verwacht. Niet dat ze zo heftig zouden reageren en dat zij mensen met een tatoeage niet willen zien. Dat vind ik ook pijnlijk.”
Een kunstcommissie bepaalt welke exposities in De Halderhof te zien zijn. De leiding van het verpleegtehuis was zelf ook verrast door de keuze voor een tentoonstelling over tatoeages en piercings, aldus woordvoerster Stunnenberg. „Binnenkort gaan we met elkaar om de tafel voor een gesprek over de vraag waar de grenzen van kunst liggen.”