Binnenland

België wint slag om de Schelde

Een meerderheid van de Eerste Kamer heeft dinsdag ingestemd met in 2005 gemaakte afspraken over de Scheldedelta. Vlaanderen is opgelucht, Zeeland teleurgesteld.

Regioredactie
9 July 2008 10:19Gewijzigd op 14 November 2020 06:05
TERNEUZEN – Boze boeren demonstreren in Zeeuws Vlaanderen tegen de ontpolderingsplannen in Zeeland, maart 2006. Met protestacties wilden zij de uitvoering van die plannen voorkomen. Nu de Eerste Kamer dinsdag heeft ingestemd met de Scheldeverdragen, blijf
TERNEUZEN – Boze boeren demonstreren in Zeeuws Vlaanderen tegen de ontpolderingsplannen in Zeeland, maart 2006. Met protestacties wilden zij de uitvoering van die plannen voorkomen. Nu de Eerste Kamer dinsdag heeft ingestemd met de Scheldeverdragen, blijf

Door de ratificatie van het verdrag kan de Westerschelde in Zeeland worden verdiept. De haven van Antwerpen wordt daardoor beter bereikbaar voor grote zeeschepen. Om die reden zette de Vlaamse premier Peeters de afgelopen tijd veel druk op het in Nederland gevoelige dossier. Met de Nederlandse ratificatie voor het zomerreces -dinsdag was de laatste vergaderdag van de Eerste Kamer- kreeg België zijn zin.De Scheldeverdragen zijn vooral omstreden vanwege de ontpolderingskwestie. Omdat het uitdiepen van de Westerschelde -dat is al twee keer gebeurd- in de regel schade aan de natuur oplevert, moet die worden gecompenseerd. Daarvoor moet in Zeeland 600 hectare poldergrond onder water worden gezet. De meeste politieke partijen zijn daar fel op tegen.

Een commissie onder leiding van de voormalige Friese commissaris van de Koningin Nijpels zoekt nu alternatieven voor de twee gebieden -de Hedwigepolder en het Zwin- die aanvankelijk zouden worden ontpolderd. Voorstellen van de VVD om niet te ontpolderen en pas in december, wanneer de resultaten van Nijpels’ zoektocht bekend zijn, over de Scheldeverdragen te stemmen, vonden dinsdag onvoldoende steun.

Een minderheid van VVD, SP, SGP, Partij voor de Dieren en de Onafhankelijke Senaatsfractie (OSF) stemde tegen het omstreden verdrag. De fractie van SGP en ChristenUnie, die in de Eerste Kamer gezamenlijk opereren, stemde verdeeld.

Minister Verburg (Landbouw) kreeg dinsdag de meerderheid achter zich door de Senaat te verzekeren dat de Vlaamse regering bereid is „serieus en welwillend” te overleggen over mogelijke alternatieven die de commissie-Nijpels vindt. Eerder kreeg ze al voor elkaar dat Nederland hiervoor tot 2010 de tijd krijgt, en niet al in 2007 moest beginnen met natuurherstel.

Verburg had de Vlaamse premier Peeters daar dinsdagochtend speciaal nog voor gebeld. „Het voorstel op basis van de commissie-Nijpels kan rekenen op positieve Vlaamse medewerking”, vatte Verburg samen. Nijpels presenteert zijn bevindingen uiterlijk 1 november.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer