Nijmeegs museum toont historisch kant
Museum Het Valkhof in Nijmegen toont tot 25 augustus een bijzondere collectie naald– en kloskant. De expositie sluit aan bij het wereldcongres van de Organisation Internationale de la Dentelle au Fuseau et á l’Anguille (OIDFA), dat deze zomer in Groningen wordt gehouden.
In het grootste deel van Nederland is kantklossen en naaldkant nooit zo populair geweest, maar België, Frankrijk, Italië en Engeland zijn echte kantlanden. Sinds de zeventiende eeuw is daar kostbaar kant vervaardigd, dat met name de kledij van rijke mensen versierde. In Museum Het Valkhof is ook een verzameling te zien van geschilderde portretten waarop bijzonder kant wordt gedragen.Kant ontstaat door met grote hoeveelheden uiterst fijne draadjes steekjes en knoopjes te maken. De ragdunne stof die daardoor ontstaat kan zowel op een kantkloskussen als met de naald worden vervaardigd. Het precisiewerk is uiterst tijdrovend. Het ontwerpen en klossen van een meterslange bruidssluier kan bijvoorbeeld jaren in beslag nemen. Tegenwoordig wordt kant meest machinaal vervaardigd.
Kant was met name in de zeventiende en achttiende eeuw zeer gewild. Adel en gegoede burgerij lieten graag zien dat zij rijk waren en zodoende pronkten ook mannen met manchetten, kragen en revers van kant. In Museum Het Valkhof zijn diverse kanten kledingstukken te zien, naast historische attributen die nodig waren voor het klossen.