Binnenland

Relletjes bij protest Rotterdamse moskee

Het protest van enkele tientallen mensen vrijdagochtend voor de Essalammoskee aan de Polderstraat in Rotterdam is uitgelopen op opstootjes en handgemeen. Aan het eind van de ochtend verzamelden zich enkele tientallen voor het gebedshuis om ’hun’ moskee terug te eisen. Het ging om vijf geschorste bezoekers en sympathisanten. Zij boycotten het vrijdaggebed.

ANP
4 July 2008 13:32Gewijzigd op 14 November 2020 06:03
ROTTERDAM - Moskeebezoekers boden donderdag burgemeester Opstelten een petitie aan. Ze willen dat de burgemeester zal bemiddelen in een conflict over de bouw van de Essalammoskee. Foto ANP
ROTTERDAM - Moskeebezoekers boden donderdag burgemeester Opstelten een petitie aan. Ze willen dat de burgemeester zal bemiddelen in een conflict over de bouw van de Essalammoskee. Foto ANP

De groep heeft een conflict met het bestuur over de nieuwe Essalammoskee, in de buurt van stadion De Kuip, die de grootste van Nederland wordt. Een woordvoerder zei vrijdag bang te zijn dat het geld dat de groep voor de bouw heeft opgehaald, is verduisterd.Aanvankelijk verliep het protest rustig, maar tegen half een kwam het tot relletjes en waren er ook veel meer mensen op de been, naar schatting 150. De politie probeerde de boel te sussen en greep zonodig in. Dat was het geval bij een man die in zijn auto kwam aanrijden. Nadat de politie hem te verstaan had gegeven dat hij weg moest, koelden mensen hun woede op zijn auto. Het ging om een man die achter de schermen verantwoordelijk is voor de bouw van de moskee. De politie voerde vice–voorzitter Boutaher van de moskee uit veiligheidsoverwegingen weg.

Tegen een uur was het weer betrekkelijk rustig. Volgens de politie zijn er geen mensen aangehouden, ook zou er niemand ernstig gewond zijn geraakt.

De verbannen moskeegangers en hun aanhang verzetten zich tegen de invloed van geldschieters uit Dubai, die de bouw van de moskee mogelijk maken. Het bestuur op haar beurt beticht de mannen van oproer. Eind vorig jaar greep een gelovige de microfoon en riep de ’jihad–strijders’ op zich te verzetten tegen het bestuur. Na maanden van betrekkelijke rust pakte in maart opnieuw een bezoeker de microfoon. Het bestuur stapte naar de rechter, die de vijf vorige week een moskeeverbod van zes maanden oplegde.

De bouw van de Essalammoskee ligt al sinds half maart stil wegens een conflict met de Duitse aannemer. De bouwer heeft inmiddels beslag laten leggen op het huidige gebedshuis. Donderdagmiddag overhandigden moskeegangers burgemeester Opstelten een petitie, waarin zij vroegen te bemiddelen. Opstelten zei dat dat geen taak van de gemeente is. De opstellers lieten weten niet uit te sluiten „dat er doden zullen vallen".

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer