„Bestrijd bedreiging agenten structureel”
De stelselmatige bedreiging van politiemensen en gemeentelijke handhavers moet structureel worden bestreden.
Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Tilburg, uitgevoerd in opdracht van de Politieacademie.Voor het eerst zijn aard, omvang en gevolgen van deze dreigementen in kaart gebracht. Uit een enquête blijkt dat ongeveer 8 procent van de politiemensen en ordehandhavers met herhaalde serieuze bedreiging door dezelfde dader of dadergroep te maken heeft gehad.
Ongeveer een derde van deze groep ondervindt daar nadelige gevolgen van, concluderen de onderzoekers.
De bedreigers zijn individuele burgers, maar ook leden van bepaalde gemeenschappen (zoals woonwagenbewoners), criminele groepen of probleemjongeren, meldt het rapport. Zij strijden met de politie om de macht op straat.
Ook is het vaak „een doelbewuste strategie om bepaalde voorrechten, zoals het ’ontlopen’ van boetes of het ’met rust gelaten worden’ door de overheid”, af te dwingen.
De onderzoekers van de Universiteit van Tilburg pleiten voor een structureler beleid en een duidelijke organisatorische aanpak van het probleem.
Volgens hen hebben de betrokkenen en hun leidinggevenden nu te veel de neiging om de dreiging en intimidatie te beschouwen als vervelende incidenten die alleen maar de betrokken functionaris raken.