Archief Rotterdam conserveert oude bouwtekeningen
Het Gemeentearchief Rotterdam heeft van de overheid ongeveer 2 ton gekregen voor het conserveren en digitaliseren van bouwtekeningen uit de negentiende eeuw.
Dat hebben woordvoerders van Metamorfoze, het nationaal programma voor het behoud van het papieren erfgoed, en het Rotterdamse archief maandag laten weten.Het gaat om bouwtekeningen, deels in kleur, uit het archief van de Bouwpolitie Rotterdam uit de periode 1861-1895. Door het Duitse bombardement op Rotterdam op 14 mei 1940 is een belangrijk deel van de geschiedenis van Rotterdam verloren gegaan. Met behulp van de negentiende-eeuwse tekeningen kan het archief een beeld construeren van de stad voor de verwoesting.
Behalve voor het Gemeentearchief Rotterdam heeft Metamorfoze subsidie toegekend voor het oude stadsarchief van Breda uit de periode 1624-1667. Het bevat onder meer informatie over de Vrede van Breda, het einde van de Tweede Engelse Oorlog in 1667. Een van de bepalingen was dat Nederland Nieuw Amsterdam, wat nu New York is, inruilde voor Suriname.
Ook de strijd van de Friezen voor de erkenning van hun taal krijgt geld via Metamorfoze. In 1951 weigerde een dierenarts voor een Fries kantongerecht in het Nederlands te antwoorden. Met deze zaak als aanleiding werd Fries erkend als tweede rijkstaal. Het dossier maakt deel uit van de collectie van het archief van het gerechtshof in Leeuwarden. Met het subsidiegeld kan de verzuring van het papier worden gestopt.
De collectie van de Leidse Sterrewacht krijgt ook ondersteuning. Het materiaal, dat is ondergebracht in de Universiteitsbibliotheek, bevat naast werk van astronomen als Kaiser en De Sitter correspondentie van andere wetenschappers onder wie Einstein en Ehrenfest. De collectie geeft een beeld van de opkomst en bloei van de Nederlandse astronomie in de negentiende en twintigste eeuw.