Binnenland

Gesteggel in smalste straatje van Hank

Het smalste straatje van Hank zorgt al bijna dertig jaar voor discussie. Veel bewoners ervaren de smalle doorgang aan de Visserskade als hinderlijk en onveilig. De komst van nieuwe ambulances is voor het gemeentebestuur aanleiding het probleem aan te pakken.

Kees Vreeken
30 June 2008 09:25Gewijzigd op 14 November 2020 06:02
WERKENDAM – Nieuwe ambulances kunnen ternauwernood het smalste straatje van Hank passeren. Daarom heeft de gemeente besloten een stukje van een huis af te halen. Foto Kees Vreeken
WERKENDAM – Nieuwe ambulances kunnen ternauwernood het smalste straatje van Hank passeren. Daarom heeft de gemeente besloten een stukje van een huis af te halen. Foto Kees Vreeken

Hank is een van de kernen van de gemeente Werkendam. Twee huizen halverwege de Visserskade leveren problemen op. Vanwege de ligging van de woningen kunnen auto’s maar ternauwernood passeren. Omdat auto’s -met name bestelauto’s- steeds groter worden, wordt het probleem de laatste jaren steeds nijpender.Nu de nieuwe ambulances van het regionale ambulancebedrijf niet zonder meer het straatje door kunnen, is de maat vol. Een van de huizen wordt binnenkort ’een kopje kleiner’ gemaakt. De gemeente snijdt als het ware een plakje van het huis af.

„De situatie is op dit moment erg onpraktisch”, zegt wethouder De Jong. „De vuilnis moet worden opgehaald door middel van een personenauto met aanhanger. De hulpdiensten kunnen nauwelijks de straat in. Met de oude ziekenauto’s lukt het nog, maar de nieuwere Chevrolets moeten de spiegels inklappen, terwijl de bijrijder moet uitstappen om te controleren of het goed gaat. De brandweer beschikt speciaal voor deze situatie over een motorspuit op een aanhangwagen. Op deze manier kun je natuurlijk in noodsituaties niet adequaat hulp bieden. Het is onze plicht de veiligheid van de burgers te garanderen.”

Vergunning
De oplossing komt overigens van de bewoners van het bewuste huis. „Eind 2006 zei iemand gekscherend tegen mij: „Waarom laat je niet een stukje van je huis afhalen”, vertelt Gerard van de Sanden. „Ik had daar nog nooit zo over nagedacht, maar ik vond het wel een goed idee. Zo is het balletje eigenlijk gaan rollen. Ik heb de toenmalige wethouder opgebeld en gezegd: Wij zijn bereid een stuk van ons huis af te halen. Wat vinden jullie ervan?”

De gemeente is met het voorstel aan de slag gegaan. In ruil voor het inkorten krijgt Van de Sanden een vergunning om zijn huis aan de achterkant te verbouwen. „Voor wat hoort wat, heb ik tegen de gemeente gezegd.” Ook in 1995 zou deze oplossing al ter sprake zijn geweest.

De buurt juicht het voorstel toe. „Ik heb een enquête gehouden onder de bewoners. Op twee na ging iedereen akkoord met de plannen. De meesten waren er zelfs blij mee.” Ook het bedrijfsleven van Hank is vóór. „Ze vinden deze oplossing ideaal.”

Vrachtverkeer
Een bewoner is bang voor een toename van vrachtverkeer. „Ik wil ook helemaal geen vrachtverkeer in de straat”, zegt Van de Sanden. „Maar er komen geen vrachtwagens, zo is dat afgesproken met de gemeente. Die toezegging is voor mij afdoende. Daar kan ik de gemeente op aanspreken.”

De gemeente maakt de doorgang breder, maar handhaaft de maximumbreedte van 2,20 meter, bevestigt wethouder De Jong. „Om zwaar vrachtverkeer tegen te gaan, voeren we ook een maximumtonnage in. Daarmee denken we de zorgen afdoende te hebben weggenomen.”

Volgens De Jong is de gekozen oplossing een van de goedkoopste. „Anders hadden we een heel huis moeten opkopen, slopen en elders weer opbouwen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer