Binnenland

„Open dam goed voor Grevelingen”

De verslechtering van de waterkwaliteit van het Grevelingenmeer kan tot staan worden gebracht door het meer weer een verbinding te geven met de Noordzee.

Regioredactie
26 June 2008 13:29Gewijzigd op 14 November 2020 06:01

Een opening in de Brouwersdam die water doorlaat zorgt voor de terugkeer van eb en vloed in het Grevelingenmeer. Tegelijkertijd kan in de Brouwersdam een energieopwekkende getijdencentrale worden gebouwd.Dat blijkt uit onderzoek door de Technische Universiteit in Delft dat donderdag is bekendgemaakt in Ouddorp. Opdrachtgever van de studie is het Zeeuwse energiebedrijf Delta NV.

In de doorlaatopeningen in de Brouwersdam kunnen turbines worden geplaatst die met behulp van de eb- en vloedbeweging zorgen voor energie. Zo’n getijdencentrale heeft pas zin als het verschil tussen eb en vloed minimaal 1 meter is, zo blijkt uit berekeningen van de Technische Universiteit. Bovendien zou een opening van de Brouwersdam over een lengte van minimaal 250 meter nodig zijn om de plannen te verwezenlijken.

De vicevoorzitter van het Natuur- en Recreatieschap de Grevelingen, de Zeeuwse gedeputeerde Frans Hamelink, is enthousiast over het plan van Delta NV. „De combinatie van een doorlaatbare Brouwersdam en een getijdencentrale kan winst opleveren voor de waterkwaliteit, de visstand, de kweek van schelpdieren, de natuur en het aanbod van duurzame energie.”

Hij gaat ervan uit dat Rijkswaterstaat nog dit jaar een knoop doorhakt. „Dan kunnen wij de staatssecretaris adviseren om het terugbrengen van het getij verder uit te werken.”

De algemeen directeur van Delta NV, Peter Boerma, zegt dat een getijdencentrale in de Brouwersdam een flinke stap dichterbij is gekomen. Voor Rijkswaterstaat echter is een gedeeltelijke opening van de Brouwersdam vooralsnog niet meer dan een van de mogelijkheden om de waterkwaliteit te verbeteren. Hoewel ze nadrukkelijk kijkt naar een gedeeltelijke opening van de Brouwersdam, houdt ze andere opties zoals openingen in de oostelijke afscheiding -de Grevelingendam- en het verwijderen van slib en zeesla ook nog open.

In de voorlopige scenario’s die Rijkswaterstaat voor ogen heeft, loopt het verschil tussen eb en vloed uiteen van 10 centimeter tot maximaal 1 meter.

De veiligheid van de aangrenzende gemeenten in Zuid-Holland en Zeeland zou niet in het geding zijn.

Sinds de afsluiting van het meer door de bouw van de Grevelingendam en de Brouwersdam is de kwaliteit van het water verslechterd, waardoor stank ontstaat.

www.deltawerken.com

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer