Binnenland

Strengere controle op rapen kievitseieren

De controle op het aantal kievitseieren dat in Friesland wordt geraapt, moet strenger. Dat heeft de Raad van State bepaald in een woensdag gepubliceerde uitspraak.

ANP
26 June 2008 12:15Gewijzigd op 14 November 2020 06:01
DEN HAAG – De controle op het aantal kievitseieren dat in Friesland wordt geraapt, moet strenger. Dat bepaalde de Raad van State gisteren. De provincie Friesland gaat rapers gewoon weer een vergunning geven. Foto ANP
DEN HAAG – De controle op het aantal kievitseieren dat in Friesland wordt geraapt, moet strenger. Dat bepaalde de Raad van State gisteren. De provincie Friesland gaat rapers gewoon weer een vergunning geven. Foto ANP

De provincie Friesland zegt niettemin de rapers volgend jaar gewoon weer een vergunning te geven. De Faunabescherming vecht al jaren een juridische strijd uit met de provincie Friesland, die de vergunningen voor het rapen van kievitseieren verleent. Uit de uitspraak van de Raad van State blijkt dat de provincie een beter systeem moet opzetten om te controleren of de rapers jaarlijks niet meer dan de toegestane 6934 eieren meenemen.Elk jaar mogen tussen 1 maart en 1 april zo’n 6000 leden van de Bond van Friese Vogelbeschermings Wachten (BFVW) eieren van de kievit rapen. Een lid mag maximaal vijftien eieren meenemen, maar nergens wordt geregistreerd wanneer het maximum van 6934 geraapte eieren is bereikt.

Voorzitter Harm Niessen van de Faunabescherming zegt „heel blij” te zijn met de uitspraak. Volgens Niessen betekent die het einde van het kievitseieren rapen in Friesland. „Een waterdicht controlesysteem is onmogelijk: je kunt moeilijk naast elke Fries die het weiland instapt een controleur neerzetten”, zegt Niessen.

Verantwoordelijk gedeputeerde Andriesen (PvdA) vindt dat onzin. Zij denkt dat de eeuwenoude Friese traditie blijft bestaan. „Er zijn andere controlemogelijkheden. Welke dat zijn, daar doe ik nog geen uitspraken over”, zegt Andriesen. De provincie gaat ook voor volgend jaar weer een vergunning verlenen voor het rapen van eieren. De Faunabescherming zal die vergunning hoe dan ook aanvechten, stelt Niessen. De juridische strijd is dan ook nog lang niet over.

Friesland is het enige gebied in de Europese Unie waar op cultuurhistorische grond nog kievitseieren mogen worden geraapt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer