Binnenland

Amsterdam schakelt hulp Scharlaken Koord in

Scharlaken Koord, onderdeel van stichting Tot Heil des Volks, krijgt een prominente rol in de uitvoering van het Amsterdamse prostitutiebeleid door deze vrouwen te helpen ander werk te vinden.

Regioredactie
26 June 2008 10:46Gewijzigd op 14 November 2020 06:01
DEN HAAG – Toos Heemskerk van het Scharlaken Koord (links): „Kennelijk wekken we vertrouwen.” Foto Gerhard van Roon
DEN HAAG – Toos Heemskerk van het Scharlaken Koord (links): „Kennelijk wekken we vertrouwen.” Foto Gerhard van Roon

Dat maakte wethouder Vos woensdag bekend tijdens de presentatie van haar prostitutienota.Daarbij zal vooral gebruik worden gemaakt van het door Scharlaken Koord ontwikkelde uitstapprogramma, dat vrouwen helpt met prostitutie te stoppen.

Sinds 2004 werkt Scharlaken Koord op deze manier onder de vrouwen op de Amsterdamse wallen. Het programma biedt de vrouwen hulp met begeleid wonen en het zoeken naar nieuw werk. Voor dat laatste is een samenwerking aangegaan met uitzendbureau Randstad.

Ook wordt er opvang geboden in de appartementen van vrouwenopvangcentrum Ruchama van Tot Heil des Volks, om slachtoffers van mensenhandel en gedwongen prostitutie hulp te verlenen.

Wethouder Vos zei woensdag tijdens de presentatie van haar plannen te streven naar het „weerbaar en zelfstandig” maken van de vrouwen achter de ramen, om zo hun arbeidspositie te verstevigen. Daar hoort volgens haar ook de vrije keus bij om te stoppen met het werk.

Vos zegt verder „elke vorm van dwang in deze branche te willen uitsluiten”, en gaat toezichthouders inzetten om de werkplekken van de prostituees in de gaten te houden.


„We helpen jaarlijks 50 meisjes te stoppen”

AMSTERDAM - Amsterdam wil prostituees de keus bieden om met hun werk te stoppen en schakelt daarvoor de christelijke organisatie het Scharlaken Koord in. Medewerkster Toos Heemskerk: „Wij kijken vanuit een andere invalshoek.”

Heemskerk is het boegbeeld van het Scharlaken Koord, en werkt al jaren onder de prostituees van de Amsterdamse wallen. De organisatie is onderdeel van stichting Tot Heil des Volks en bezoekt, begeleidt en helpt vrouwen te stoppen zichzelf te verkopen.

Is uw aanpak zo succesvol?

„Kennelijk wekken we vertrouwen. Met uitzendbureau Randstad hebben we een uitstapprogramma opgezet, waarbij de meisjes en vrouwen kunnen stoppen en een nieuwe baan zoeken. Daar horen taallessen bij, solliciteren, enzovoorts. Het afgelopen jaar zijn met onze hulp vijftig meisjes gestopt en in totaal begeleiden we er honderd. De hulp van de gemeente is dus erg welkom, omdat we het tot nu toe uit eigen middelen betalen.”

Het is geen utopie om prostitutie terug te dringen?

„Ik zie niet dat het aantal ramen in Amsterdam per saldo teruggaat. Goed, vroeger waren het er 400, nu 300. Maar nog elke week komen er nieuwe meisjes bij. Het merendeel is Oost-Europees, omdat die hier met een Europees paspoort mogen werken. Wel is moeilijk vast te stellen of ze dit werk vrijwillig doen.”

Belangenvereniging De Rode Draad zegt dat wethouder Vos door van prostitutie een volwaardig beroep te maken de vrouwen juist de illegaliteit in dringt.

„Wat je ook bedenkt, er zal altijd een groep blijven die illegaal opereert. Die vrouwen hebben goed door dat er veel minder voor hen overblijft als dit werk op een officiële manier gebeurt, inclusief belastingafdracht. Die gaan meer en meer thuis werken of in clubs en escort, omdat de regels daar minder worden gecontroleerd.”

Wilt u de positie van de prostituee echt versterken?

„Wij bezien het vanuit een andere invalshoek, omdat we er met geestelijke ogen naar kijken. Dan weet je dat je met een sterkere positie de meisjes ten diepste geen goed doet. Anderzijds: als de prostitutie hier wordt verboden zal alles veel ongrijpbaarder worden, wat weer ten koste zal gaan van de meisjes zelf. Het beroep bestaat nu eenmaal, helaas. Op afschaffing is Nederland überhaupt niet voorbereid. Alles is hier altijd gedoogd.”

Dit beleid geeft u een dubbel gevoel.

„Natuurlijk. Het Amsterdamse wallengebied trekt over de hele wereld mensen aan. Mannen denken ook vaak dat, omdat het hier legaal is, die vrouwen het werk graag willen doen. Niet waar natuurlijk. Als ik de arme Hongaarse zigeunermeisjes zie die hier, weliswaar legaal, achter de ramen werken dan breekt m’n hart. Maar je weet ook dat ze hetzelfde werk in hun eigen land voor een habbekrats op straat moeten doen.

Een van die meisjes zei me laatst: „Ik ben blij dat ik in Nederland ben terechtgekomen. Hier bekommert zich tenminste nog iemand om me.” Ze krijgt nu Engelse les van een van onze Hongaarssprekende vrijwilligsters. Hopelijk kan ze straks uitstappen en een gewone baan krijgen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer