Economie

Nederlandse horeca vanaf 1 juli rookvrij

Horecagelegenheden in Nederland moeten per 1 juli rookvrij zijn. Maandagavond tegen middernacht moet de laatste sigaret zijn gedoofd.

Redactie economie
25 June 2008 09:28Gewijzigd op 14 November 2020 06:01
OSLO - Een roker buiten een café in Oslo. In Noorwegen is het rookverbod in de horeca al sinds 1 juni 2004 actief. De invoering blijkt een groot succes. Dinsdag 1 juli gaat in Nederland het rookverbod in. De nieuwe regel geldt ook voor onder meer musea, t
OSLO - Een roker buiten een café in Oslo. In Noorwegen is het rookverbod in de horeca al sinds 1 juni 2004 actief. De invoering blijkt een groot succes. Dinsdag 1 juli gaat in Nederland het rookverbod in. De nieuwe regel geldt ook voor onder meer musea, t
  • Het rookverbod in de horeca geldt niet alleen voor hotels, cafés en restaurants, maar ook voor discotheken, coffeeshops en de culturele sector: musea, theaters, poppodia, bioscopen. Verder is roken vanaf volgende week taboe in sportzalen en kantines, overdekte winkelcentra en luchthavens.- Het rookverbod is bedoeld om werknemers een rookvrije werkplek te garanderen. Desondanks geldt het ook als in een kroeg alle werknemers roken of er geen bezwaar tegen hebben dat hun collega’s een sigaret opsteken. Zelfs in gelegenheden zonder personeel is de sigaret niet meer welkom.

  • Rokers kunnen nog wel in de horeca terecht, maar mogen hun sigaret, sigaar of pijp nog maar op twee plaatsen opsteken. In de speciaal ingerichte rookruimte -die afgescheiden moet zijn van de rest van het café of restaurant en waar niet bediend mag worden- of op het terras. Dit terras mag overdekt zijn, als het maar op z’n minst aan een kant helemaal open is. Ook feesttenten worden beschouwd als terras.

  • Bij overtreding van het rookverbod zijn de boetes voor kroegbaas of restauranthouder. Bij een lichte overtreding geeft de Voedsel en Warenautoriteit (VWA) eerst een waarschuwing. Daarna volgen boetes, oplopend van 300 euro tot 2400 euro bij een vierde overtreding binnen vijf jaar.

  • Rokende drinkers of eters krijgen geen boete. De horecabaas moet rokende klanten vragen hun sigaret te doven, naar de eventueel aanwezige rookruimte te gaan of buiten te gaan staan. Rokers die dit vertikken, kunnen wegens huisvredebreuk de politie op hun dak krijgen.

  • Omdat de elektronische sigaret geen tabaksproduct is, valt die niet onder het rookverbod. Horecagelegenheden en andere instellingen kunnen zelf uitmaken of ze de e-sigaret toestaan.

  • Rokers kunnen maandagavond even voor twaalven hun laatste sigaret in de horeca opsteken. Het rookverbod gaat om middernacht in.


België: Niet van kracht in gewoon café

BRUSSEL (ANP) - De Belgische horeca heeft sinds januari 2007 een rookverbod in restaurants en eetcafés, maar niet in gewone cafés. Het verbod had direct grote invloed.

Sommige eetcafés zagen hun omzet de eerste weken met een derde dalen; veel klanten gingen liever naar gewone cafés, waar ze nog wel mogen roken. Langs de grens was een heuse ”nicotinevlucht” van rokers naar Nederlandse restaurants en cafés.

Inmiddels is een deel weer teruggekeerd, maar het effect is ontegenzeglijk merkbaar. In België zijn vorig jaar 7 procent minder sigaretten verkocht. De federatie van sigarettenproducenten Cimabel legt de oorzaak vooral bij de rookverboden in de horeca en op het werk, maar ook accijnsverhoging en afschrikwekkende foto’s op Belgische pakjes sigaretten spelen mee.

Belgen leven het rookverbod redelijk goed na, ondanks de zeer ingewikkelde regeling. Want wat is precies het verschil tussen een eetcafé en een gewoon café? Naar goed Belgisch gebruik geldt daarvoor een ingewikkeld compromis. Een café is bijvoorbeeld pas een gewoon café als het meer dan zestien staanplaatsen telt.



Italië: Horecabezoek neemt juist toe

ROME (ANP) - Het Italiaanse rookverbod in de horeca en op de werkvloer, dat op 10 januari 2005 in werking trad, werkt goed.

Ruim 90 procent van de Italianen vindt het een goed idee en dat aantal is stijgend sinds de invoering van de wet.

Op de werkvloer houdt niet iedereen zich aan het verbod, maar het aantal rokers dat het verbod respecteert groeit wel. Ook is het horecabezoek, ondanks de grote angst die daarvoor leefde, niet gedaald maar juist toegenomen.

In de praktijk is het rookverbod geen totaalverbod. Horecagelegenheden mogen rookzones inrichten, die volledig zijn afgesloten van de rookvrije zones en die zijn voorzien van een luchtcirculatiesysteem. Roken in de tuin van de pizzeria is ook nog steeds mogelijk, maar in de tuin van het ziekenhuis of op de schoolplaats niet. Rokers die zich niet houden aan het verbod riskeren een boete van 27,50 tot 275 euro en de horeca-eigenaar riskeert tussen de 200 en de 2000 euro boete.

Niet alleen zijn de Italianen tevreden, de eerste resultaten voor de volksgezondheid zijn ook positief. Een Romeins onderzoek van het ziekenfonds constateerde een verband tussen het rookverbod en het gedaalde aantal hartinfarcten.



Noorwegen: Roker accepteert wet slaafs

OSLO (ANP) - De omstreden wet op het rookverbod voor de horeca werd in Noorwegen op 1 juni 2004 actief. De invoering blijkt een groot succes.

Waar tegenstanders rebellie en chaos voorspelden, steunt na vier jaar rookvrij uitgaan 85 procent van de bevolking en zelfs 60 procent van de Noorse rokers het verbod. „Ach”, verzucht fervent roker Rolf Rasdal aan de bar van zijn geliefde Ierse pub in het centrum van Oslo. „Wij Noren zijn zo’n ongelooflijk slaafs volkje dat we alles maar accepteren wat de overheid ons oplegt. Ik vind het een ridicuul verbod, maar wat moet je?”

Kroegbaas Geir Visnes herinnert zich de ommezwaai nog goed. „We hebben om middernacht de asbakken aan onze klanten meegegeven. De overgang is moeiteloos verlopen en het is veel prettiger werken in een rookvrije ruimte.”

De gevreesde omzetdaling in de horeca is uitgebleven. Waren het vooral de bruine kroegen die het in de eerste maanden na het rookverbod moesten ontgelden, in 2005 herstelden de cijfers zich. In 2006 was de totale omzet zelfs 16 procent hoger dan in 2004, meldt de Noorse brancheorganisatie NHO.

Het rookverbod heeft bovendien een gunstige invloed op het rookgedrag van de Noorse jongeren.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer