Trouwlocatie weigert homostel
D66 en homo-organisaties zijn boos op het gemeentebestuur van Kerkrade en het conferentieoord Rolduc in de Limburgse gemeente. Die blijken -al jaren geleden- te hebben afgesproken dat het oord alleen als trouwlocatie voor heterostellen dient.
Het bisdom Roermond, eigenaar van het conferentieoord, heeft tegenover de redactie van de website katholieknederland.nl het bestaan en de inhoud van de afspraken met de gemeente bevestigd. „Wij vinden dat we als eigenaar zelf iets te vertellen hebben over wie we wel en niet willen laten huwen op het conferentieoord”, zegt bisdomwoordvoerder Stan Hoen.Hij beroept zich op het particuliere karakter van het conferentieoord. „We hebben de vrijheid nee te zeggen tegen het sluiten van een samenlevingsvorm die niet strookt met de boodschap van de kerk. We zijn in de veronderstelling dat we niet onrechtmatig hebben gehandeld.”
Volgens de bisdomwoordvoerder is met de gemeente Kerkrade afgesproken dat ambtenaren van de burgerlijke stand geen homostellen zullen verwijzen naar Rolduc. Het oord wordt in de Limburgse gemeente als officiële trouwlocatie gezien. Het conferentieoord herbergt zowel een congrescentrum en hotel als de priesteropleiding van het bisdom Roermond.
Kerkrade is volgens een gemeentewoordvoerder in het Limburgs Dagblad enkele jaren geleden akkoord gegaan met de voorwaarde van het bisdom om alleen heterostellen te verwijzen naar Rolduc, omdat het oord een unieke, historische en zeer gewilde trouwlocatie is. Nadat een ambtenaar zich niets van deze afspraak heeft aangetrokken, is de kwestie in de publiciteit gekomen.
Stichting Vrienden van de Gay Krant en homobelangenorganisatie COC Limburg zijn verbaasd en verontwaardigd over de afspraken tussen de gemeente en het bisdom. COC-woordvoerder Wilfred van Dellen zegt op de eigen website dat „het niet te geloven is dat een gemeente zwicht voor het behoud van een locatie en daarvoor discriminerende richtlijnen toestaat. Het is jammer dat dit soort zaken nog altijd voorkomt in Nederland. Daarom is het goed er werk van te maken. Enige tijd geleden hebben we met succes een aantal kritische vragen gesteld aan een basiliek in Maastricht, omdat ze weigerden een gezin met ouders van hetzelfde geslacht op dezelfde wijze toe laten tot de toeristische attractie als een gezin met heteroseksuele ouders.”
D66 vindt dat de gemeente en het conferentieoord zich schuldig maken aan overtreding van de Algemene wet gelijke behandeling. Kamerlid Van der Ham wil van minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken en coördinerend minister van Homo-emancipatiebeleid Plasterk weten of er meer trouwlocaties in Nederland zijn waar homostellen worden geweigerd. Hij vindt dat trouwlocaties alleen een officiële positie kunnen krijgen als plaats voor het sluiten van burgerlijke huwelijken als ze zowel heterostellen als homoparen accepteren.
In februari besloot burgemeester J. Oosterhof van de Overijsselse gemeente Kampen dat de Schultekamer in Zalk niet langer als trouwlocatie kon dienen. De hervormde gemeente van Zalk en Veecaten, eigenaar van het monumentale pand, had als eis gesteld dat er geen homohuwelijken mochten worden voltrokken. De gemeente wilde niet met die voorwaarde instemmen en trok daarop de aanwijzing als trouwlocatie in.