Albert Heijn laat klant betalen met de vinger
Klanten van de Albert Heijn in Breukelen kunnen vanaf dinsdag hun portemonnee thuis laten. Ze mogen hun boodschappen afrekenen met een simpele vingertip. Deskundigen plaatsen kanttekeningen bij de proef. „Biometrisch betalen is een onbegaanbare weg.”
Dat de traditionele pinpas zijn langste tijd heeft gehad, is voor Albert Heijn geen vraag meer. De marktleider test verschillende nieuwe betaalvormen: mobiel in Rotterdam, contactloos in Amsterdam. En vanaf maandag met de vinger in Breukelen. „We willen deze technieken zo snel mogelijk in onze winkels introduceren. Klanten makkelijk laten betalen, dat is ons doel. Vervolgens reageren consumenten en daar leren wij van”, aldus woordvoerder Els van Dijk van Albert Heijn.Volgens Van Dijk werkt betalen per vingertip eenvoudig. Klanten registreren zich bij een speciale inschrijfbalie. De vingerafdruk wordt versleuteld tot een unieke code, waaraan het bankrekening- en eventueel bonuskaartnummer worden gekoppeld. Bij de kassa hangt een scanner die de vingerafdruk vervolgens registreert. Absoluut veilig, garandeert Van Dijk. „We hebben alle voorzorgsmaatregelen genomen. De vingerafdruk is een uniek persoonskenmerk, in tegenstelling tot een bankpas.”
Met een glimlach kwamen dinsdagmorgen klanten de supermarkt binnen, aldus Van Dijk. „Ze hebben zaterdag een brief gekregen waarin we ze hebben uitgenodigd om mee te doen aan deze nieuwe manier van betalen. De eerste reacties zijn enthousiast, ook van ouderen.”
De grootgrutter werkt samen met Equens, het voormalige Interpay. Deze organisatie zorgt voor de verwerking van betalingen. De Duitse keten Edeka werkt al op deze manier.
Directeur Reinier van der Drift van BioXS International is niet positief over de proef. „Ik ben voorstander van biometrie, daar verdienen wij als bedrijf tenslotte ons brood mee. Maar ik heb er grote moeite mee dat een bedrijf als Equens alle betaalinformatie registreert. Hoe gaan zij met die privégegevens om?”
Van der Drift ziet ook een aantal juridische haken en ogen. „Albert Heijn mag niet de vingerafdruk zelf vastleggen, dat is tegen de wet. Ze gebruiken een wiskundige sleutel. Daarmee is echter het feitelijke bewijs dat iemand heeft betaald verdwenen.”
Biometrie in een kantooromgeving kan prima werken, stelt de directeur. „Daar maakt de vingertip deel uit van een stelsel aan controlemechanismen. Bovendien is er sociale controle. Albert Heijn controleert nu alleen de vingerafdrukken. Die zijn te kopiëren door criminelen en fraude met vingerscanners is ook niet uit te sluiten.”
De proef bij Albert Heijn duurt zes maanden. Of betalen met de vinger de nieuwe standaard wordt, durft Van Dijk van Albert Heijn nog niet te zeggen. „Het is best mogelijk dat we uiteindelijk kiezen voor verschillende standaarden naast elkaar.”