Arbeidsmigrant R’dam krijgt hulp gemeente
Rotterdam gaat maatregelen treffen om de huisvesting en de werksituatie voor arbeiders uit Midden- en Oost-Europa in de stad te verbeteren. Dat hebben de wethouders Karakus van Wonen en Schrijer van Werk donderdag gezegd.
Om overbevolking tegen te gaan en kwetsbare wijken te ontzien, gaat de gemeente een actief spreidingsbeleid voeren. In deze wijken mogen voortaan niet meer dan twee mensen met verschillende achternamen op een adres wonen. Samen met woningcorporaties willen de wethouders bovendien slooppanden en kantoorgebouwen geschikt maken voor tijdelijke bewoning.Rotterdam zet ook extra controleurs in om illegale bewoning op te sporen. Daarnaast kan de gemeente uitzendbureaus die de regels overtreden bij de huisvesting van werknemers, een dwangsom opleggen.
De plannen van Rotterdam vloeien voort uit de zogenoemde Polentop van december. Toen spraken verscheidene gemeenten met minister Donner van Sociale Zaken en zijn collega minister Vogelaar voor Wonen, Wijken en Integratie over onder meer huisvesting en werkgelegenheid van arbeiders uit Oost-Europa. De gemeenten dienden ook het verzoek in om het vrije verkeer van Bulgaren en Roemenen niet te laten ingaan per 1 januari 2009, maar uit te stellen tot 2012. Donner wil dat vooralsnog niet inwilligen.
Volgens Karakus heeft Rotterdam een aanzuigende werking op arbeiders uit landen als Polen, Roemenië en Bulgarije. Daar schuilt volgen Karakus ook een gevaar in. „In Rotterdam hebben we nu alles op orde. Maar als de tewerkstellingsvergunning voor Bulgaren en Roemenen wordt opgeheven, dan is het voor ons dweilen met de kraan open.” Volgende week staat een tweede Polentop op de agenda in Den Haag.