Binnenland

Vergrijzing slaat toe in middelgrote stad

Middelgrote steden krijgen het meeste last van de krimpende bevolking. In tegenstelling tot landen als Spanje, waar vooral kleine dorpjes leegstromen, zullen in Nederland steden van een gemiddelde grootte onder de vergrijzing lijden.

Regioredactie
12 June 2008 10:27Gewijzigd op 14 November 2020 05:57

Dat stelt directeur Wim Hafkamp van Nicis Institute, het kennisinstituut voor de steden. Als voorbeelden van steden die inwoners gaan verliezen, noemt hij plaatsen als Kerkrade, Heerlen en Zaanstad. De komende twee decennia zal de helft van de bijna 470 gemeenten krimpen.Nog meer dan nu zullen het zuiden van Limburg, Zeeuws-Vlaanderen en het oosten van Groningen te maken krijgen met een krimpende bevolking. De sloop van leegstaande woningen en de herinrichting van oude woonwijken zullen tot „omvangrijke” kosten leiden.

Vergeten dossier
In maart waarschuwden de Raad voor het openbaar bestuur (Rob) en de Raad voor de financiële verhoudingen (Rfv) al dat gemeenten zich bewuster op daling moeten voorbereiden. Nicis pleit voor een coördinerend minister voor „dit vergeten dossier.”

Intussen doen streken als Zeeuws-Vlaanderen en Zuid-Limburg hun best om de daling tot staan te brengen. Zo stonden vertegenwoordigers van Zeeuws-Vlaanderen onder meer met een stand op de Emigratiebeurs in Nieuwegein. Die actie heeft inmiddels de eerste vier gezinnen opgeleverd, zo werd woensdag bekend. De acht nieuwe inwoners hebben besloten een nieuw bestaan op te bouwen in Zeeuws-Vlaanderen. De kersverse Zeeuws-Vlamingen werden donderdag welkom geheten tijdens een bijeenkomst in boerderijrestaurant De Baeckermat in Westdorpe.

Topteam
Minister Vogelaar voor Wonen en Wijken heeft laten weten dat zij in het kabinet breder wil bespreken hoe problemen door krimp voorkomen moeten worden. Verder gaan ambtenaren van haar departement en van de ministeries van Onderwijs en Volksgezondheid Heerlen adviseren hoe de stad met een in omvang afnemende bevolking moet omgaan.

Vogelaar bekijkt verder of een dergelijk ’topteam’ in de toekomst ook andere steden op die manier moet helpen. Overigens zullen de veertig probleemwijken van Vogelaar nauwelijks te lijden hebben onder de krimpende bevolking. Het geboortecijfer onder de veelal jonge, allochtone bewoners ligt er hoger dan in de rest van Nederland.

Hafkamp van het kennisinstituut voor de steden is te spreken over de aanpak van de probleemwijken. „Dit is in wezen het beginpunt van een nieuwe generatie stedenbeleid.” Als de methode van Vogelaar blijkt te werken, moet die later op andere slechte buurten worden toegepast, vindt hij.

Volgens de directeur van Nicis is het daarbij wel belangrijk dat steden meer over de gemeentegrenzen gaan kijken. Zo kan de economie van een stad, maar ook de arbeidsmarkt, het onderwijs en de jeugdzorg worden versterkt door samen te werken met omliggende gemeenten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer