Binnenland

Schiedam op de bres voor veiligheid van metrostations

De stations langs de nieuwe metrolijn in Schiedam zullen vanaf de opening nauwlettend in de gaten worden gehouden. Een speciale manager, twee beveiligingsbeambten en acht politiemensen moeten voorkomen dat de stations ten prooi vallen aan verloedering en criminaliteit.

Van onze regioredactie
23 October 2002 08:13Gewijzigd op 13 November 2020 23:53

Dat hebben de Schiedamse burgemeester, drs. R. Scheeres, en wethouder Th. Schoenmakers (Leefbaar Schiedam) dinsdag tijdens een persconferentie bekendgemaakt. De extra beveiliging van de nieuwe Beneluxlijn kost, samen met een aantal infrastructurele maatregelen, de gemeente Schiedam het komende jaar 440.000 euro. De metrolijn, met drie nieuwe stations en twee haltes die zijn gecombineerd met NS-stations, wordt op 4 november in gebruik genomen.

Vooral het eerste jaar zal de omgeving van de stations nog een rommelige aanblik geven in verband met een aantal afrondende werkzaamheden, denkt Scheeres. De metrolijn zal naar verwachting behalve winkelend publiek en bezoekers van de historische binnenstad ook vandalen en criminelen aanvoeren. De druk op de jeneverstad neemt de laatste tijd toch al toe als gevolg van de harde maatregelen tegen overlast in het naburige Rotterdam.

De Schiedamse coalitie, die in april dit jaar aantrad en waarin Leefbaar Schiedam een prominente plek inneemt, heeft veiligheid tot een van de speerpunten van het beleid gemaakt. „We willen niet afwachten en meteen op achterstand geraken, maar op voorhand aanpakken en preventief optreden”, aldus Scheeres. Onder het motto ”Schoon, heel en gezellig” komt de gemeente in actie voor het behoud van de veiligheid. Recent is de algemene plaatselijke verordening (APV) aangepast. Die maakt het mogelijk dat de burgemeester binnen een dag de nodige maatregelen kan nemen om in een wijk of een deel daarvan preventief te laten fouilleren. Bovendien is het nuttigen van alcohol bij de (metro)stations en een aantal winkelcentra verboden. Ook kan de politie op steekwapens gelijkende voorwerpen in beslag nemen.

Op 4 november gaat direct een zogenaamde floormanager aan de slag. Deze speciale gemeenteambtenaar vormt volgens wethouder Schoenmakers gedurende zeven dagen per week op verschillende tijdstippen „het wakende oog op en rond de stations.” Hij kan zich direct in verbinding stellen met twee speciaal aangestelde beveiligingsbeambten en ook met schoonmaakploegen. Omdat de beveiligingsbeambten vooral een sociale functie hebben en mensen op hun gedrag zullen aanspreken, zet de politie voor de metrolijn acht agenten in. Zelfs de parkeerdruk en het begin van elke vorm van verloedering krijgen aandacht.

Om de veiligheid te waarborgen, zijn afspraken gemaakt met de NS en openbaarvervoermaatschappij RET. Voor de noordzijde (de achterkant) van station Schiedam-Centrum ontwikkelt Railinfrastructuur een plan om de daar aanwezige ’catacomben’ aan te pakken. Om dit te versnellen, zal de gemeente wellicht voor de voorfinanciering zorgdragen. Dit gebied gaat de komende jaren helemaal op de schop. Een nieuw masterplan onder de naam Schieveste voorziet in de bouw van kantoortorens, een hotel, woningen, een sportcomplex en diverse uitgaansgelegenheden.

Om verloedering van een aantal pleinen voor de stations te voorkomen, wordt gedacht aan het organiseren van diverse activiteiten voor de jeugd en het houden van markten. Het gemeentebestuur heeft verder plannen om op het plein voor station Schiedam-Centrum een ijsbaan aan te leggen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer