Internationale doorbraak COC
Na een eerdere afwijzing krijgt COC Nederland toch zo goed als zeker een consultantstatus bij de Verenigde Naties.
Het comité van non-gouvernementele organisaties heeft zaterdag ingestemd met de aanvraag van de homobelangenorganisatie. Daarmee lijkt de weg geplaveid voor het COC om een waarnemersstatus te krijgen bij de Economische en Sociale Raad van de VN (Ecosoc). Deze raad moet in juli de aanbeveling van het comité nog overnemen, maar dat is meestal een formaliteit.In februari werd de aanvraag van het COC in eerste instantie nog afgewezen door het comité. Volgens de homobelangenorganisatie heeft de Nederlandse overheid een belangrijke diplomatieke rol gespeeld bij de nieuwe beslissing. Volgens Björn van Roozendaal van het COC was ook de steun van de Verenigde Staten bijzonder. „Voor het eerste betuigden zij publiekelijk haar steun. Met de consultatieve status krijgen we eindelijk toegang tot de fora waar mensenrechten op het allerhoogste niveau worden besproken.”
Het COC maakte zaterdag ook bekend dat het haar pand in Amsterdam heeft verkocht aan een projectontwikkelaar. Het is de bedoeling dat het een ontmoetingscentrum wordt voor homo’s. Tevens moet het onderdak gaan bieden aan verschillende homo-organisaties.
Volgens scheidend voorzitter Frank van Dalen van het COC zal zijn organisatie zich de komende jaren ontwikkelen tot een lobby- en pressieorganisatie. Het COC overweegt om die reden te verhuizen naar Den Haag. „Ministeries, subsidiegevers en politieke media huisvesten allemaal in Den Haag.”
Een deel van de opbrengst van de verkoop van het pand in Amsterdam zal het COC aanwenden om schulden af te lossen. Volgens Van Dalen is het verlies van de club op dit moment opgelopen tot een miljoen euro.