Binnenland

Kerken Tholen willen eigen gedeelte op begraafplaats

De reformatorische kerken in de Zeeuwse stad Tholen pleiten bij de gemeente voor een reformatorisch gedeelte op de begraafplaats. Zij denken onder andere dat de onderhoudskosten door de inzet van vrijwilligers ver naar beneden kunnen, zo blijkt uit een donderdag openbaar geworden brief.

Van onze correspondent
6 June 2008 10:34Gewijzigd op 14 November 2020 05:56
THOLEN - De reformatorische kerken in de Zeeuwse stad Tholen pleiten bij de gemeente voor een reformatorisch gedeelte op de begraafplaats. Zij denken onder andere dat de onderhoudskosten door de inzet van vrijwilligers ver naar beneden kunnen, zo blijkt u
THOLEN - De reformatorische kerken in de Zeeuwse stad Tholen pleiten bij de gemeente voor een reformatorisch gedeelte op de begraafplaats. Zij denken onder andere dat de onderhoudskosten door de inzet van vrijwilligers ver naar beneden kunnen, zo blijkt u

De brief is verstuurd namens het Comité Overleg Overheid en Kerken (OOK), het overlegorgaan van acht reformatorische denominaties in de gemeente Tholen. Voorzitter ds. C. de Jongste schrijft in de brief dat de kerken van Tholen-stad gebruik willen maken van de wettelijke mogelijkheid tot het creëren van een religieus-cultureel bepaald grafveld voor overledenen uit de reformatorische gezindte. De belangrijkste reden daarvoor is dat de kosten voor het grafonderhoud enorm stijgen. „Niet zelden leven vele oudere reformatorische mensen van niet meer dan een AOW-uitkering en hebben verreweg de meesten geen begrafenisverzekering afgesloten uit principiële bezwaren daartegen.”De kosten zouden omlaag gaan als vrijwilligers uit de reformatorische kerken het onderhoud op het speciale gedeelte voor hun rekening nemen. „Het is een zaak van christelijke barmhartigheid wanneer mensen uit de reformatorische gezindte elkaar op vrijwillige basis helpen. Daardoor kan het respect voor onze doden ook in stand gehouden worden. In feite vindt dat ook plaats op de Thoolse rooms-katholieke begraafplaats.” De vier kerken waar het om gaat zijn de hervormde gemeente (PKN), de gereformeerde gemeente, de hersteld hervormde gemeente en de christelijke gereformeerde kerk.

De OOK-voorzitter ziet nog meer voordelen. Reformatorischen hebben volgens hem over het algemeen eigen graven die dertig jaar of langer in stand blijven. Andere graven worden binnen kortere tijd geruimd. Door alle reformatorische graven bij elkaar te leggen, kan er meer collectief geruimd worden, wat een kostenbesparing voor de gemeente oplevert.

Verder denkt de Thoolse predikant dat leden van de reformatorische kerken zich nu kunnen storen aan „de buitensporig aandoende, dan wel on-Bijbelse wijze van rouw uiten in de directe omgeving van het eigen graf.” Op een eigen reformatorisch begraafgedeelte zal er meer ruimte zijn voor de persoonlijke, stille meditatie, ook omdat de meeste stenen er sober uitzien en zijn voorzien zijn van een Bijbeltekst.

De Thoolse gemeenteraad zal op 3 juli over het onderwerp discussiëren.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer