Krijgshistoricus: Optreden leger in Uruzgan te netjes
De Nederlandse militairen in de Afghaanse provincie Uruzgan riskeren dagelijks vrijwel voor niets hun leven.
Dat schrijft krijgshistoricus Ronald de Graaf vandaag in het Historisch Nieuwsblad.Om in Uruzgan succes te boeken, is het nodig dat de Nederlanders in de beginfase buitensporig geweld gebruiken om de bevolking zo bang te maken dat ze geen onderdak meer verleent aan de taliban. „Dat nekt ons Nederlanders”, schrijft De Graaf, „want wij zijn veel te netjes.” Als Nederland volgens hem niet bereid is meer militairen te sturen die jarenlang in Afghanistan blijven en een ruime geweldsbevoegdheid hebben, is de missie kansloos.
De Graaf deed voor zijn artikel onderzoek naar het besluitvormingsproces rond de verlenging van de Uruzganmissie tot 2010. Daaruit blijkt dat noch het kabinet, noch de Tweede Kamer advies heeft ingewonnen bij de historisch specialisten die in dienst zijn van Defensie.
De krijgshistoricus wijst erop dat de militaire geschiedenis leert dat guerrillaoorlogen zelden door legers worden gewonnen. Uitzonderingen vormen volgens hem de Atjeh-oorlog in Nederlands-Indië (1873-1914) en de strijd tussen Groot-Brittannië en Maleisische opstandelingen van 1948 tot 1969. Die voorbeelden laten volgens hem zien dat in Uruzgan langdurig en hard zal moeten worden gevochten, „liefst volgens de lokale strijdwijze.”
Het pleidooi van De Graaf sluit aan bij de frustraties die onder een deel van de militairen in Uruzgan zouden leven over de regels waaraan Nederland zich in NAVO-verband moet houden. Begin dit jaar zei een geestelijk verzorger in deze krant dat die zogeheten ”rules of engagement” regelmatig leiden tot onwerkbare situaties. „Nederland wil meedoen in het hoogste geweldsspectrum, maar dan met schone handen. Dat kan in de praktijk dus echt niet. Ik ken het voorbeeld van Nederlandse militairen die een stel gesluierde vrouwen hadden zien lopen. Drie van hen werden herkend als verklede taliban, maar de jongens mochten niets doen in de preventieve sfeer. De Amerikanen en de Britten, die niet onder NAVO-vlag opereren, deinzen er niet voor terug zulke gasten direct door het hoofd te schieten”, zo zei de geestelijk verzorger die vanwege de gevoeligheid van het onderwerp niet met zijn naam in de krant wilde.
De man gaf aan dat ook arrestaties van taliban soms moeizaam verlopen vanwege de NAVO-geweldsinstructie. Zo gebeurde het volgens hem een keer dat de Nederlanders na een inval in een woning enkele taliban met rust moesten laten omdat er kortweg geen aanhoudingsbevel tegen hen liep. „Terwijl de jongens in een huis vol met wapens en drugs heel goed konden zien dat de rest van het gezelschap ook niet pluis was.”