Opbrengst eerste vaatje valt tegen
Niemand wilde het bekennen, maar de opbrengst van de veiling van het eerste vaatje Hollandse Nieuwe viel wat tegen. Ging de haring de afgelopen jaren voor 70.000 en 75.000 euro van de hand, dinsdag werd Iens Boswijk van de online restaurantgids Iens voor 55.000 euro eigenaar.
Dat bedrag gaat naar het Fonds Psychische Gezondheid, dat het geld besteedt aan wetenschappelijke onderzoek naar depressie. Het fonds kan zich troosten dat het vaatje - er zitten er veertig in - nog 1375 euro per visje opleverde.Toch is de haring beter dan vorige jaren, zeggen de kenners. „Ik heb er al zes op", zei keurmeester Koning. „We hoeven er dit keer niet om te jokken". De haring is zilt en goed vet (16 procent), zonder hom of kuit. Door het goede voorjaar konden de visjes lekker groeien. De consument zal waarschijnlijk iets meer moeten betalen dan vorig jaar. Aan de kar werden dinsdag prijzen van 1,75 tot 2 euro gevraagd.
De symbolische veiling van het eerste vaatje vond dit jaar voor de 24e keer plaats. Er mag dit jaar minder Noordzeeharing worden gevangen. Het vangstquotum is vastgesteld op 200 miljoen kilo. Dat komt doordat er te weinig jonge haringen bijkomen. Critici zeggen dat de zee wordt leeggevist. De precieze oorzaken zijn echter niet bekend. Wetenschappers zoeken vooral een verklaring in klimatologische omstandigheden, zoals de opwarming van het water.
De daling van het vangstquotum heeft geen invloed op de beschikbare hoeveelheid Hollandse nieuwe. Slechts 15 procent van de gevangen haring wordt gebruikt voor Hollandse nieuwe. Dat zijn tweehonderd miljoen haringen. Die haring wordt in zes weken tijd, tussen half mei en eind juni, gevangen. Juist dan heeft de haring de juiste grootte en vetheid om er Hollandse nieuwe van te maken.
„Precies aan de maat", vond Van Loo, chef-kok en eigenaar van het restaurant Parkheuvel in Rotterdam, die als keuringsmeester optrad. Hij serveert de haring in verschillende varianten als amuse. „Bij mij zijn ze dus gratis", zei Van Loo, wiens zaak goed is voor één Michelinster. Dat waren er ooit drie.