Buitenland
Zuid–Koreanen protesteren tegen rundvlees VS

Een besluit van Zuid–Korea om de import van Amerikaanse rundvlees na een jarenlange boycot te hervatten blijft kritiek wekken onder de bevolking. Woensdag gingen opnieuw zo’n drieduizend Zuid–Koreanen de straat op om er bij de regering op aan te dringen de op 18 april gesloten overeenkomst te herzien.

AP
De demonstranten zeggen bang te zijn dat het vlees besmet is met gekkekoeienziekte (BSE). Veel van hen droegen kaarsen en er waren spandoeken met ’Overeenkomst Ongeldig’ en ’Weg met (president) Lee Myung–bak’.

Zowel de Amerikaanse als de Zuid–Koreaanse regering bezweert dat het Amerikaanse vlees in orde is, maar de angst voor BSE wordt gevoed door berichten in de media en geruchten op internet. De demonstranten beschuldigen de regering van arrogantie, omdat zij hun zorgen van de hand wijst.

Met oog op de bijna dagelijkse protestdemonstraties, die enkele malen aanzwollen tot tienduizend man, aarzelt de regering tot nu toe om de laatste formaliteit te vervullen die nodig is om de vleesimport te hervatten.

De import werd in 2003 uit vrees voor de verspreiding van BSE stopgezet. De Verenigde Staten raakten daarmee hun op twee na grootste buitenlandse afzetmarkt voor rundvlees kwijt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer