Noord-Holland wijst blaam over Corus van de hand
De provincie Noord-Holland vindt niet dat zij fouten heeft gemaakt bij de vergunningverlening aan staalconcern Corus, maar gaat wel sleutelen aan de vergunning.
„De Raad van State heeft ons behoorlijk wat huiswerk gegeven. Daar gaan we hard mee aan de slag. Het belangrijkste is dat de vergunning voor Corus in stand is gebleven", stelde milieugedeputeerde Moens van Noord-Holland.Hij reageerde hiermee op de uitspraak van de Raad van State, waarin staat dat de provincie Corus strengere normen had moeten opleggen voor de uitstoot van zware metalen.
Volgens Moens heeft de provincie niet fout gehandeld bij het vaststellen van de milieuvergunning. „We hebben ons gehouden aan de wet. De Raad van State wil nu dat er een koppeling wordt gemaakt tussen de uitstoot van zware metalen en de nu beschikbare techniek. Daar zal de provincie mee aan de slag moeten".
Moens vindt het belangrijk dat de hoofdvergunning in stand is gebleven. De provincie moet binnen twintig weken de vergunning opnieuw bekijken en voorschriften herzien op het gebied van de uitstoot van zware metalen, waaronder chroom. Volgens de gedeputeerde zal het moeilijk worden die termijn te halen, maar is het goed dat er druk is op de ketel.
De huidige vergunning blijft van kracht totdat de nieuwe normen zijn vastgesteld. „Het is volgens de wet niet verplicht richtlijnen te geven voor de uitstoot van chroom", aldus Moens. „De Raad van State vindt nu dat we daar wel onderzoek naar moeten doen en dat dit prominent onderdeel wordt van de vergunning". Ook moet onderzoek worden gedaan naar de mogelijkheden om doekfilters toe te passen bij de sinterfabriek van Corus. De provincie moet ook aangeven hoe en hoe vaak Corus emissies moet gaan meten.
De provincie heeft Corus gesommeerd te stoppen om bepaalde reststoffen voor de opwekking van stroom te gebruiken, totdat de vergunning op dit punt is aangepast. Moens denkt dat de productie van Corus daardoor moet worden ingeperkt. Hij overlegt dinsdag met de directie. Een “sorry” naar de burger toe vindt de gedeputeerde niet nodig. „Er ligt een goede vergunning, die gaan we nog verbeteren".