Buitenland

Afrikaanse leiders bekritiseren ’gulle gevers’

Afrikaanse leiders hebben woensdag in Japan flink uitgehaald naar rijke landen die ondanks beloftes handelsbarrières niet wegnemen. Daardoor kunnen ontwikkelingslanden hun exporten naar rijke landen niet opvoeren en stokt de economische ontwikkeling.

ANP/AFP
28 May 2008 16:20Gewijzigd op 14 November 2020 05:53
De ruim veertig aanwezige Afrikaanse staatshoofden en regeringsleiders spoorden geïndustrialiseerde landen aan om het makkelijker voor hen te maken voedsel, koffie en andere producten voor een redelijke prijs te exporteren. Foto EPA
De ruim veertig aanwezige Afrikaanse staatshoofden en regeringsleiders spoorden geïndustrialiseerde landen aan om het makkelijker voor hen te maken voedsel, koffie en andere producten voor een redelijke prijs te exporteren. Foto EPA

In Yokohama vindt een driedaagse internationale conferentie plaats over de ontwikkeling van Afrika. De ruim veertig aanwezige Afrikaanse staatshoofden en regeringsleiders spoorden geïndustrialiseerde landen aan om het makkelijker voor hen te maken voedsel, koffie en andere producten voor een redelijke prijs te exporteren.„Het najagen van oneerlijke handelspraktijken door de machtige landen en de moeilijke toegang van Afrikaanse producten tot de markten van ontwikkelde landen blijven onze landen benadelen en vernietigen onze kansen op het creëren van rijkdommen", zei president Blaise Compaore van Burkina Faso.

Japan zegde eerder op de dag toe Afrikaanse landen de komende tien jaar te helpen met het verdubbelen van de rijstproductie. Maar sommige Afrikaanse leiders zeiden zich meer zorgen te maken over oneerlijke handelsafspraken dan gebrek aan voedsel. „In Uganda hebben we bijvoorbeeld een ander probleem. We hebben te veel voedsel, maar geen markt om het naar te exporteren", aldus de Ugandese president Yoweri Museveni. „En waarom? Vanwege het slechte beleid in Europa, de VS en zelfs in Japan".

Een kilo koffiebonen kost 1 dollar in Uganda, maar na verwerking 14 dollar in Groot-Brittannië, rekende de Ugandese president zijn toehoorders voor. „Ik begrijp dat sommige mensen hier donors worden genoemd, maar ik heb echt een probleem met die definitie. Ik weet namelijk niet wie wie helpt".

Strijders voor eerlijke handel zeiden dat arme landen gedwongen zijn hun markten open te gooien, terwijl rijke landen „oneerlijke praktijken zoals landbouwsubsidies" in stand houden. Ook verwijten zij multinationals boeren in arme landen geen redelijke prijs te betalen.

Japan organiseert de vijfjaarlijkse conferentie samen met de Verenigde Naties en de Wereldbank. Voor Japan is de bijeenkomst een goede gelegenheid om zijn invloed op het Afrikaanse continent uit te breiden in de concurrentieslag met China en India. De landen zijn vooral geïnteresseerd in grondstoffen die in Afrika rijkelijk in de bodem zitten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer