Conflict Ethiopië-Eritrea grote zorg voor EU
De Europese Unie maakt zich grote zorgen over het conflict tussen Ethiopië en Eritrea. De twee landen staan na jaren van relatieve rust weer zeer vijandig tegenover elkaar en hebben de VN–vredesmacht aan de kant geschoven.
„Dit is een groot onderschat probleem en de kern van alle spanningen in de Hoorn van Afrika", zei minister Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) dinsdag na overleg met EU–collega’s in Brussel. Hij noemde het mogelijk weer uitbreken van de gewapende strijd tussen de twee Oost–Afrikaanse landen (de oorlog tussen 1998 en 2000 eiste al 80.000 levens) het grootste risico voor de stabiliteit en de toekomst van Afrika.De EU–ministers sturen daarom de EU–commissaris voor Ontwikkelingssamenwerking Louis Michel op pad om te bemiddelen in het conflict. Koenders stelt dat Eritrea in het grensconflict in „zijn recht staat, maar niet behulpzaam is bij het vinden van een oplossing". Het regime heeft zich volgens de minister geïsoleerd, onder meer door mensenrechtenschendingen. Nederland heeft daarom ook de ontwikkelingsrelatie met Eritrea opgeschort.
Diezelfde maatregel zou Koenders kunnen nemen voor de 30 miljoen euro ontwikkelingshulp die er jaarlijks van Den Haag naar Ethiopië gaan. Daarmee zou hij Ethiopië onder druk kunnen zetten in het geschil met Eritrea, maar ook over de slechte humanitaire situatie in de regio Ogaden, waar de Ethiopische luchtmacht vorig najaar nomadische dorpen bombardeerde in een poging rebellenbewegingen tegen te houden.
Koenders sluit het stopzetten van de ontwikkelingsrelatie met Ethiopië niet uit. Maar tegelijkertijd voelt hij er niet veel voor omdat Ethiopië de laatste jaren bijzonder effectief is geweest met het besteden van ontwikkelingsgelden en duidelijk succes boekt met het bestrijden van de armoede in het land.