EADS verwacht dit jaar weer winstgevendheid
Het Europese lucht– en ruimtevaartconcern EADS denkt dit jaar weer terug te kunnen keren in de zwarte cijfers, dankzij meer leveringen van vliegtuigdochter Airbus. Dat liet topman Louis Gallois maandag weten op de algemene aandeelhoudersvergadering van EADS in Amsterdam.
EADS rekent voor dit jaar op een winst voor rente en belastingen van 1,8 miljard euro. Een jaar eerder leed het concern nog een verlies van 446 miljoen euro. EADS, dat ook helikopters, gevechtsvliegtuigen, raketten en satellieten bouwt, verwacht dit jaar ongeveer 470 Airbussen af te leveren. In 2007 waren dat er 453. De omzet komt naar verwachting uit op meer dan 40 miljard euro, vergeleken met 39,1 miljard euro vorig jaar.Het verlies over 2007 was vooral te wijten aan extra kosten als gevolg van vertragingen in de productie van de superjumbo A380 en het militaire transporttoestel A400M. Airbus liet begin deze maand weten dat afnemers mogelijk nog eens drie tot vijf maanden langer moeten wachten op hun bestelde A380’s, bovenop de eerder opgelopen vertraging van ruim anderhalf jaar.
Het A400M–project liep minstens zes maanden vertraging op. De eerste vlucht van het vrachttoestel staat gepland voor juli, al bestaat de kans dat die proefvlucht wordt uitgesteld, aldus Galllois. De A400M is het grootste militaire project van Europa. EADS heeft er 20 miljard euro in geïnvesteerd.
Volgens Gallois krijgt Airbus de komende kwartalen te kampen met de tegenwind die de luchtvaartsector momenteel ondervindt. Luchtvaartmaatschappijen hebben veel last van de dure olie en investeren daarom minder in nieuwe vliegtuigen. Airbus denkt dit jaar ruim 700 orders te ontvangen, het laagste niveau in vier jaar. Vorig jaar kreeg de vliegtuigbouwer nog een recordaantal van 1341 opdrachten.
EADS wil wegens de onverwacht hoge productiekosten van de A380, de A400M en het nieuwe langeafstandsvliegtuig A350 XWB en de gevolgen van de dure euro voor 2010 miljarden euro’s besparen. Daarvoor moeten 10.000 banen verdwijnen en wil Airbus een aantal Airbus–fabrieken in Frankrijk, Duitsland en Groot–Brittannië verkopen.