Binnenland

Plan Telgter Eng houdt Ermelo bezig

Het leek zo eenvoudig: verplaats de voetbalverenigingen DVS’33 en EFC’58 naar de rand van het dorp en bebouw de vrijgekomen ruimte met de goedkope woningen waar Ermelo al jarenlang om roept. Toch staan partijen in de Ermelose raad recht tegenover elkaar in de kwestie.

Van onze correspondent
23 May 2008 21:54Gewijzigd op 14 November 2020 05:53
Coalitie en oppositie staan lijnrecht tegenover elkaar in Ermelo. Foto ANP
Coalitie en oppositie staan lijnrecht tegenover elkaar in Ermelo. Foto ANP

Dat het debat leeft in Ermelo bewees de stampvolle tribune tijdens de raadsvergadering donderdag. Vooral de omwonenden van de Telgter Eng, het gebied waar de sportparken moeten komen, kwamen massaal. De vier oppositiepartijen riepen het college ter verantwoording over een uitgelekte notitie waarin sprake was van woningbouw op de Telgter Eng. Uiteindelijk overleefde de betreffende wethouder een motie van wantrouwen dankzij de steun van de coalitiepartijen.Tot begin dit jaar leek de verhuizing geen splijtzwam. De gemeenteraad nam de besluiten omtrent de zaak Telgter Eng vrijwel unaniem. Maar daarna ontstond echter onenigheid. Onder andere de SGP zegt het niet meer helemaal eens te kunnen zijn met de gang van zaken. Sportclubs kunnen de politiek geen voorwaarden afdwingen, zo meent de partij. Bovendien is nog niet duidelijk of bebouwing van de huidige locatie van EFC mogelijk is.

De omwonenden zien liever dat de verplaatsing van de voetbalvelden helemaal niet doorgaat. Ze verzetten zich in de Stichting Belangenbehartiging Telgter Eng. De 28 betrokkenen vrezen aantasting van de rust en stilte die het gebied nu nog kenmerkt. „Het sportpark komt letterlijk in mijn achtertuin. Wij zijn bang voor een enorme verkeersoverlast”, aldus een betrokkene.

Terwijl de omwonenden van de Telgter Eng niet blij zijn met de komst van een groot sportpark, hoeven de voetbalclubs naar de mening van omwonenden van DVS en EFC helemaal niet uit hun buurt te verdwijnen. Laurens Snoek bijvoorbeeld woont al dertig jaar pal naast een van de oefenvelden van DVS en heeft amper last van de voetbalclub. „Als we buiten zitten, hoor je natuurlijk wel wat, maar het is niet vervelend.” Zolang er niet op zondag gevoetbald wordt, vinden hij en zijn vrouw het prima.

Een groot hek met een hoge heg erachter scheidt hun tuin van het voetbalveld. Snoek zou het niet fijn vinden als er huizen gebouwd worden op het DVS-terrein. Het hek zou dan waarschijnlijk plaats moeten maken voor een voetpad of zelfs een straat, wat betekent dat het gedaan is met de rust op het pleintje voor zijn huis.

Ook Carla Kok woont al jaren tegenover het terrein van DVS. „Op het moment zijn er wel wat toernooien en feesten, en dan hoor je tot ’s avonds heel laat muziek. Maar afgezien daarvan hoeven ze van ons niet te verhuizen.” Aan de andere kant vindt mevrouw Kok het wel een goed plan als er op het DVS-terrein nieuwe woningen komen voor starters op de woningmarkt.

Ook rond DVS hebben een aantal bewoners zich verenigd. Carla’s man is lid van een door de buurt opgezette werkgroep. De buurtbewoners denken in de werkgroep mee met de projectontwikkelaar. Op die manier proberen de bewoners te bereiken dat hun plannen meegenomen worden in de besluiten.

Joop Bakker, voorzitter van voetbalvereniging DVS, zegt dat zijn club met pijn in het hart verhuist. De reden om toch in te stemmen met het plan, was de vergrijzing van Ermelo. Die komt volgens Bakker mede doordat er in de afgelopen tijd weinig gedaan is aan woningbouw voor jongeren. „En onze vereniging bestaat uit meer dan 1100 leden, waarvan de helft jongeren. Wij vinden als vereniging dat we daarom een belangrijke maatschappelijke functie bekleden in het belang van de jeugd.” Bakker zegt het van groot belang te vinden dat er meer woningen gebouwd worden voor jongeren. Ook jonge gezinnen hebben volgens hem het recht om zich op een betaalbare wijze te vestigen in Ermelo.

Voorzitter Jan Peet van EFC’58 hoopt dat de verplaatsing zo snel mogelijk zal gebeuren. Hij is bang dat door de protesten het hele project wel eens ernstig vertraagd zou kunnen worden. Dat zou betekenen dat EFC voorlopig nog met een veel te krappe accommodatie blijft kampen. Bovendien spelen de sociale aspecten van het verhaal een rol. Ook EFC zegt graag mee te werken aan goedkope woningbouw voor starters.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer