American Airlines: Betalen voor koffers
De grootste Amerikaanse luchtvaartmaatschappij American Airlines (AA) vraagt binnenkort 15 dollar (bijna 10 euro) voor het inchecken van de eerste koffer en 25 dollar voor elke volgende koffer. Oorzaak is de dramatisch stijgende olieprijs die de luchtvaartmaatschappij voor grote problemen plaatst.
„Ons economische schema voorziet niet in een olieprijs die boven de 130 dollar uitkomt”, aldus AA-topman Gerard Arpey woensdag. Op de termijnmarkt van New York klom de prijs voor een vat ruwe olie voor junicontracten woensdag tot boven de 130 dollar (130,16 dollar). In Singapore klom de prijs vanmorgen verder omhoog tot boven de 135 dollar voor leveringen in juli. De olie zakte later tot 134,87 dollar.Deze prijsstijgingen vormen een zware belasting voor alle luchtvaartmaatschappijen. American Airlines gaat niet alleen geld vragen voor het inchecken van koffers, maar de maatschappij zal in het vierde kwartaal ook 12 procent van haar binnenlandse vluchten schrappen. Dat kan voor duizenden werknemers ontslag betekenen. AA is niet de enige maatschappij die in de problemen zit. United Airlines zegt vergelijkbare maatregelen te overwegen en Southwest Airlines stelde haar winstverwachting voor het gehele jaar woensdag beduidend naar beneden toe bij.
De stijgende energiekosten zijn niet alleen een last voor de luchtvaartmaatschappijen, maar voor de hele economie. De hele transportsector kampt met dit probleem en berekent de gestegen kosten door aan afnemers. Met als gevolg dat de Amerikaanse consument z’n kosten van levensonderhoud bijna wekelijks ziet stijgen. En dat heeft weer consequenties voor de economie in het algemeen, want de consument is goed voor twee derde van ’s lands bruto nationaal product (bnp).
Daarom verwacht de Federal Reserve (Fed) minder economische groei dit jaar. De Fed stelde z’n oorspronkelijke groeiprognose van 1,3 tot 2,0 procent voor dit jaar woensdag bij tot een groei van 0,3 tot maximaal 1,2 procent van het bnp. „Het plaatje is duidelijk. Er gaat nu zo veel geld naar energiekosten, dat de consument minder geld overhoudt om elders te besteden en dat heeft duidelijk gevolgen voor onze hele economie”, meent Mark Zandi, chef-econoom van het financieel instituut Moody’s.