Veel chroom bij kinderen rond Corus
Kinderen uit Wijk aan Zee en Beverwijk hebben vijf tot veertien keer zo veel chroom in het lichaam als andere kinderen. Chroom is een stof die kan bijdragen aan het ontstaan van longkanker.
De resultaten van onderzoek dat is verricht door Natuur en Milieu en de Radboud Universiteit Nijmegen werden gisteren bekendgemaakt in het televisieprogramma Zembla. Corus is het staalconcern in IJmuiden, dat ook nog wel Hoogovens wordt genoemd. Corus weerspreekt de uitkomsten van het onderzoek.Volgens toxicoloog Martin van den Berg van de Universiteit Utrecht zijn de gevonden concentraties te vergelijken met die in de meest vervuilde gebieden in het Duitse Ruhrgebied. Chroom komt in twee vormen voor in de natuur, als chroom 6+ en chroom 3+. Vooral de eerste vorm draagt bij aan de vorming van kanker. Deze vorm laat zich moeilijk opnemen door het lichaam. Corus stoot jaarlijks 600 kilo chroom uit. Van den Berg pleit daarom ook voor verder onderzoek naar de herkomst van deze hoge concentraties.
Uit een onderzoek van de GGD van december 2007 was al gebleken dat er in de omgeving van IJmuiden meer longkanker en melanoom (huidkanker) voorkomt dan in de rest van Nederland. Peter Köhne van de GGD Kennemerland bepleit nader onderzoek naar de oorzaak van het hoge aantal longkankergevallen.
Huisarts Van Oudvorst uit Wijk aan Zee zegt dat in zijn praktijk van alle overleden patiënten de afgelopen elf jaar bijna de helft aan kanker is gestorven. Hij denkt dat de uitstoot van Corus daarvan een van de oorzaken is.
Corus zegt zelf dat het de medewerkers regelmatig medisch laat onderzoeken. De GGD Kennemerland doet in de omgeving stelselmatig onderzoek. Uit geen van die onderzoeken blijkt dat er een verband bestaat tussen het productieproces van Corus en kanker.
Ook het periodiek medisch onderzoek door ArboNed onder Corusmedewerkers geeft geen aanleiding te veronderstellen dat er sprake zou zijn van meer kankergevallen onder de medewerkers van Corus, aldus het staalconcern.
De gemeenten Beverwijk, Heemskerk en Velsen en de provincie Noord-Holland zeggen dat er in de uitzending een aantal onjuistheden zit. Volgens de overheden wordt de indruk gewekt dat de verschillende overheden onverschillig, niet transparant en ondemocratisch hebben gehandeld rond het verlenen van de milieuvergunning. „Deze suggestie is feitelijk onjuist”, aldus de partijen.
„De vergunningverlening is in alle openheid tot stand gekomen. Op vele momenten is in de periode 2005-2007 overleg gevoerd met bewoners en belangengroepen. Elk besluit van gemeentebesturen en provincie is voorgelegd aan de gemeenteraden of Provinciale Staten. De verschillende momenten en besluiten worden in een overzicht op de diverse websites benoemd en toegelicht.”
Volgens de partijen wordt in de uitzending gesteld dat de nieuwe milieuvergunning die Corus heeft gekregen, niet aan de Europese normen voldoet. Ook dat, zo zeggen de overheden, is feitelijk onjuist.
Tweede Kamerlid Duyvendak van GroenLinks wil minister Cramer van Milieu morgen naar het wekelijkse vragenuurtje van de Kamer roepen naar aanleiding van de uitzending van Zembla. Duyvendak wil weten waarom de VROM-inspectie niet heeft ingegrepen bij de milieuvervuiling van Corus. Hij eist dat Cramer een einde maakt aan de „onaanvaardbare situatie.”