Buitenland

Solidariteit balsem op Chinese ziel

De aardbeving in Sichuan, hoe verschrikkelijk ook, lijkt een positief effect te hebben op het Chinese zelfbeeld.

IPS
16 May 2008 23:18Gewijzigd op 14 November 2020 05:51

De internationale hulp doet de kritiek op de Chinese bezetting van Tibet even vergeten en de regering scoort punten met haar transparante en open aanpak van de noodhulp.Heel wat mensen herinneren zich de aardbeving van Tangshan in 1976, waarbij tussen de 240.000 en 650.000 doden vielen. Hoeveel het er precies waren weet niemand, omdat China toen de hulp van de Verenigde Naties van de hand wees en buitenlandse hulpverleners geen toegang gaf tot de plaats van de ramp.

De aanpak van de jongste aardbeving is radicaal anders. De overheid kwam maandag enkele uren na de aardschok in actie en accepteerde deze keer wel buitenlandse hulp. Gisterochtend arriveerde een eerste Japanse hulpteam, dat zal worden gevolgd door missies uit Rusland, Singapore en andere landen. De media brengen rond de klok verslag uit van de reddingsacties, ****** Einde van alle 3 blokken wat wordt gewaardeerd door een publiek dat gewend is dat slecht nieuws ver van de televisieschermen wordt gehouden.

In Peking staan dan ook lange rijen mensen om bloed te geven en worden massaal dekens en geld ingezameld. Volgens staatsmedia hadden de Chinezen vrijdag 877 miljoen Chinese yuan, ongeveer 81 miljoen euro opgehaald. De telefoonmaatschappij China Mobile deed een oproep bij mobieletelefoongebruikers om een deel van hun belkrediet over te maken op de rekening van het Chinese Rode Kruis.

Na de protesten tegen de Olympische Spelen in Peking en de gekwetste reactie van jonge Chinese nationalisten biedt de ramp een ideale gelegenheid om het gehavende imago van China te herstellen. De overheid doet haar uiterste best om de wereld te laten kennismaken met een solidair en humaan China, dat de slachtoffers zo goed mogelijk probeert te helpen.

Om uitdrukking te geven aan de nationale rouw wordt nu ook het parcours van de olympische vlam, die in China ”heilige vlam heet, bewust wat soberder ingekleed. Er wordt minder gedanst en gezongen, de speeches zijn korter en elk nieuw traject begint met een minuut stilte, aldus Sun Weide, de woordvoerder van het organiserend olympisch comité in Peking. „We houden het allemaal wat meer bescheiden als blijk van medeleven”, zei hij, „De procedures worden bewust eenvoudig gehouden. Eenvoud is het nieuwe ordewoord.”

  • Tekst past * Tekst past * Tekst past

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer