Koningin houdt het bij een gewone telefoon
Koningin Beatrix houdt het bij een gewone telefoon. E mailen en bellen via internet doet ze zelden of nooit. Het bezoek aan het hypermoderne internettelefoonbedrijf Skype in de Estse hoofdstad Tallinn heeft haar gisteren niet op andere gedachten gebracht.
De koningin doet in haar vrije tijd liever andere dingen dan achter de computer zitten, zei ze op de tweede dag van haar staatsbezoek aan Estland tijdens een ontmoeting met de meegereisde Nederlandse pers.De stimulerende verhalen van haar drie zonen trekken de vorstin ook niet over de streep. Voor de communicatie met haar kleinkinderen in Londen gebruikt zij het liefst „gewoon de telefoon.”
Ze blijft via haar zoons goed op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen. Prins Willem Alexander is een verwoed internetgebruiker en prins Constantijn is gespecialiseerd op het gebied van digitalisering van de overheid, de e-governance.
De internettechnologie heeft de koningin ook niet erg nodig, legt ze uit. Zij beschikt over een bekwame staf die het sneller en beter doet. Bovendien noemt ze zichzelf „ontzettend ontechnisch.”
Ook haar mobiele telefoon gebruikt ze liever niet, vertelt ze tijdens haar bezoek aan het kantoor van Skype. Ooit kreeg ze een mobiele telefoon met daarin onder nummer 1 Willem Alexander, onder 2 Friso en onder 3 Constantijn. De eerste keer dat zij het toestel gebruikte, belde zij Friso terwijl die midden in een vergadering zat. Het plezier ervan was toen gelijk over, aldus de vorstin.
Van de directie van Skype krijgt koningin Beatrix een stille hint om een andere weg in te slaan: ze krijgt een skypetelefoon mee. „Misschien moet ik het e mailen overslaan en direct gaan skypen”, grapt de opgewekte vorstin later.
Koningin Beatrix is onder de indruk van de werkmethode van Skype. Het bedrijf stimuleert jongeren om nieuwe technologieën te ontwikkelen. „Wij proberen een werkomgeving te creëren die het creatieve denken van de werknemers optimaal benut”, licht de vertrekkende Skypetopman, de Nederlander Van Swaaij, toe. Het kantoor staat daarom vlak bij de Technische Universiteit van Tallinn.
Het succes van Skype zit hem in de gratis software, legt Van Swaaij uit. In ruil daarvoor mag Skype een klein stukje van het geheugen van de computer van de beller gebruiken. Eind 2007 waren er meer dan 276 miljoen geregistreerde Skypegebruikers wereldwijd.
Adembenemend
Een ander hoogtepunt van haar bezoek aan Estland was de wandeling door het kunstmuseum Kumu gistermiddag, zegt de koningin tijdens het persgesprek. De vorstin is niet alleen onder de indruk van de moderne kunst, maar ook van het fraaie ontwerp van het museumgebouw, dat als een halve maan gedeeltelijk in een heuvel is gebouwd. De vorstin noemt het gebouw „adembenemend.” De collectie in het gebouw –ontworpen door de Finse architect Pekka Vapaavuori– omvat Estse kunst vanaf de achttiende eeuw, inclusief de Sovjetperiode.
De koningin ontmoette gisteren ook de Nederlandse gemeenschap in Estland. Ongeveer zeventig mannen en vrouwen, vooral jonge ondernemers.
Eerder op dag kwam zij op straat ook al enkele onderdanen tegen. Onder hen de Limburgse studenten Jennifer Mendelsohn en Caroline Beelen. Zij staan ’s morgens op de markt. ’s Middags staan ze in het Kumu weer langs de route van de koningin. „In Nederland hebben we haar nog nooit ontmoet. Nu zitten we een paar maanden in Tallinn in verband met onze studie en komen we de koningin tegen. Heel leuk”, reageren ze met de digitale camera in de hand. „Dag, koningin”, roept een van de twee als de vorstin in het Kumu passeert. De koningin zwaait, meer niet. Het programma zit vol.