Economie

ASMI duikelt op de beurs

De chipmachinefabrikant ASM International (ASMI) heeft woensdag op de beurs in Amsterdam een forse duikeling gemaakt. De beleggers reageerden negatief op de beschermingswal die bij het bedrijf is opgetrokken om een couppoging van activistische aandeelhouders neer te slaan.

ANP
15 May 2008 11:29Gewijzigd op 14 November 2020 05:50
AMSTERDAM - De Stichting Continuïteit ASM International (ASMI) wilde met een beschermingswal voorkomen dat op een door Hermes en Fursa aangevraagde aandeelhoudersvergadering bestuursvoorzitter Chuck del Prado (foto) en enkele commissarissen van het bedrij
AMSTERDAM - De Stichting Continuïteit ASM International (ASMI) wilde met een beschermingswal voorkomen dat op een door Hermes en Fursa aangevraagde aandeelhoudersvergadering bestuursvoorzitter Chuck del Prado (foto) en enkele commissarissen van het bedrij

De wal werd opgetrokken via een bevriende stichting die preferente aandelen heeft gekocht.Het Britse pensioenfonds Hermes wil de aandeelhouders van ASMI op hun jaarvergadering op 21 mei laten stemmen over een plan om ASMI weer op de rails te krijgen. Dat plan zou onder meer bestuursvoorzitter Chuck del Prado zijn baan kosten.

Dankzij de constructie met preferente aandelen heeft de Stichting Continuïteit ASMI nu een belang in ASMI van 29,9 procent. Samen met het belang van oud-topman Arthur del Prado van 22 procent betekent dat een meerderheid van de stemmen op de aandeelhoudersvergadering van 21 mei. Daarmee is het plan van Hermes bij voorbaat kansloos.

ASMI liet weten dat de actie niet in de weg moet komen te staan van een dialoog met de aandeelhouders.

Het bedrijf deed tevens een aantal voorstellen om voor 2010 een aantal wijzigingen aan te brengen in de eigen regels op het gebied van goed bestuur. Hierbij wil het voor 2010 voldoen aan de Nederlandse code op dit gebied, de code-Tabaksblat. Daarnaast moet de bestuursvoorzitter op termijn minder stemrecht krijgen in het bestuur.

Het aandeel ASMI noteerde na bijna een uur handel in Amsterdam ruim 8 procent lager op 16,26 euro. De koers was de afgelopen tijd juist flink gestegen nadat een toonaangevend adviesbureau aandeelhouders had aangeraden op 21 mei voor de plannen van Hermes te stemmen.

Het is niet de eerste keer dat preferente aandelen worden ingezet als beschermingsconstructie. Vorig jaar trok Stichting Stork op deze manier een beschermingswal op tegen activistische aandeelhouders om opsplitsing van het industrieel conglomeraat te voorkomen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer