Gediscrimineerd om een brandwond
De Herculesramp, de Bijlmerramp en de nieuwjaarsbrand in Volendam. Deze rampen maakten de meeste indruk op hem in de 25 jaar dat hij als plastisch chirurg werkzaam was bij het Rode Kruis Ziekenhuis/Brandwondencentrum in Beverwijk.
Plastisch chirurg Frits Groenevelt (65) nam donderdag afscheid na een lange loopbaan bij het ziekenhuis. „Volendam had zo’n impact op iedereen. Zo’n enorme toestroom van mensen, het verdriet was zo groot. Bij ieder individu dat brandwonden oploopt is het naar, maar dit was zo massaal. Een ongeluk van de bovenste plank”, vertelt hij.De plastisch chirurg laat bij zijn vertrek ook wat achter: hij neemt afscheid met het boek ”Vuur”. In dit boek gaat hij niet alleen in op het tekenende leed van brandwonden, maar vertelt Groenevelt ook over de geschiedenis van het vuur en wat het voor de mens betekent. „Ik wil de belangstelling voor vuur weer groter maken. Met de komst van elektriciteit heeft vuur aan interesse ingeboet. Waar mensen vroeger erg bang waren voor vuur, is dit veel minder geworden. Maar het komt terug door bijvoorbeeld terroristische aanvallen en de CO2-uitstoot door industriële en natuurbranden.”
Hij hoopt dat zijn publicatie een echt koffietafelboek wordt, zegt Groenevelt. De plastisch chirurg presenteert weetjes op een laagdrempelige manier. Zo gaat hij in op het onderwerp discriminatie. „Patiënten met brandwonden worden gediscrimineerd. Alle mensen die anders zijn worden gediscrimineerd. Dat heeft te maken met de evolutie. Het grijpt terug op het overleefsysteem, waarbij de sterkeren de zwakkeren uitschakelen. Zo gooiden de Spartanen gehandicapte kinderen van de rotsen af.”
Insteek van Groenevelt is echter niet discriminatie tegengaan met zijn boek. „Ik wil de algemene belangstelling dienen en hoop dat mensen er iets mee doen. Maar het is natuurlijk wel heel goed dat mensen eens lezen wat nu de bron van discriminatie is.”
Groenevelt draagt het boek op aan de patiënten en het ziekenhuis. „Ik wilde als vanzelfsprekend iets terugdoen.” De opbrengsten van ”Vuur” gaan dan ook naar de patiënten met brandwonden.