Door genade gered bij aanslag
De 42-jarige S. Dangayach blikt omhoog na de bloedigste terreuraanslagen in de recente geschiedenis van India. De gewonde werkster weet niet waarom ze gisteren zelf zeven bomexplosies in Jaipur overleefde, terwijl twee kinderen voor haar ogen om het leven kwamen. Volgens de autoriteiten vielen er bij de aanslagen in Jaipur zeker 80 doden en raakten 150 mensen gewond.
„Ik werd gered door Gods genade”, zegt Dangayach tegen journalisten. „Ik hoorde een van de explosies van nabij. Ik zag mensen rennen, maar ik kon me niet verroeren. Ik weet nog steeds niet hoe het mogelijk is dat ik deze aanslagen heb overleefd.”Behalve kinderen kwam er ook onder anderen een bruid om het leven, zeggen getuigen die de jonge vrouw in haar trouwjurk vonden. De explosies deden zich gisteren voor rond 19.30 uur bij een hindoeïstische tempel, op een juwelenmarkt en andere drukbezochte plaatsen in de oude stad Jaipur.
De stad, op 260 kilometer van New Delhi, staat ook bekend als de ”roze stad” vanwege de kleur van zijn monumenten, maar sinds gisteren valt in verschillende straten in Jaipur vooral de rode kleur van bloed op. Sandalen besmeurd met bloedsporen, ledematen en andere door ooggetuigen gemelde gruwelijkheden getuigen van de aanslagen als gevolg van bommen die bijna tegelijkertijd ontploften.
De aanslagen komen in een tijd van pessimisme in de stad waar armen, soms zonder ledematen, bedelen tussen welvarende mannen met dassen. „In India is het leven niet belangrijk”, verzuchtte de 23-jarige Nadeem Kahn, een riksjarijder in Jaipur, vlak voor de aanslagen.
Volgens experts kozen de terroristen Jaipur uit omdat de stad populair is bij Europese, Amerikaanse en Joodse toeristen. Ook Nederlandse toeristen bezoeken de stad.
Vorig jaar kostten twee aanslagen in de zuidelijke Indiase stad Hyderabad 43 mensen het leven. In 2006 kwamen door aanslagen op treinen in Bombay 200 mensen om. In 2005 vielen 62 doden bij aanslagen op markten in New Delhi.
Niemand heeft nog de verantwoordelijkheid opgeëist, maar de regering wijst na aanslagen vaak met de beschuldigende vinger naar Pakistan. Dat buurland zou moslims steunen die vechten tegen het Indiase bestuur over een deel van Kasjmir. Evenals India wil Pakistan heel Kasjmir controleren.
Het Indiase ministerie van Binnenlandse Zaken sluit evenwel niet uit dat een andere groep (de in Bangladesh gevestigde Harkut-ul-Jehadi Islami) verantwoordelijk is voor de aanslagen. Een onderzoek naar de gebruikte explosieven, die met auto’s en riksja’s zouden zijn aangeleverd, moet daarover duidelijkheid geven, zegt de politie.
De regering heeft inmiddels een terreuralarm afgegeven in de hoofdstad New Delhi, Bombay en andere grote steden. In New Delhi heeft de politie wegblokkades opgezet.
Ook bij vliegvelden en spoorwegstations is de bewaking verscherpt. Premier Manmohan Singh wil dat er een einde komt aan „aanslagen op onschuldige mensen”, maar die wens lijkt geen realiteit te worden.