Hierden staakt protest tegen Mheenlanden
Belangenvereniging Hierden en de gemeente Harderwijk hebben een akkoord bereikt over de plannen voor een nieuw natuurgebied in de Mheenlanden.
De inwoners van het dorp waren eerder bang dat wegen en het natuurgebied bij Hierden niet langer voor de dorpelingen toegankelijk zouden zijn.De belangenvereniging heeft het beroep tegen het bestemmingsplan Waterfront-Noord bij de Raad van State ingetrokken. Over de realisatie van het natuurgebied door Natuurmonumenten is nu met alle partijen overeenstemming bereikt, zei een woordvoerder van de gemeente dinsdag. „De inwoners van Hierden waren met name bang dat het weidegebied zou worden afgesloten. Die vrees is nu weggenomen.”
Hierden vreest de oprukkende stad. Onderdeel van het project Waterfront is onder meer het opspuiten van 24 hectare bedrijfsgrond nabij de Lorentzhaven, in de richting van Hierden. De gemeente heeft de dorpsbewoners gegarandeerd dat de stedelijke bebouwing van Harderwijk niet verder richting het dorp opschuift. De aanleg van het natuurgebied is van belang voor de realisatie van het project Waterfront. De nieuwe natuur geldt als ’compensatie’ voor het opspuiten van zand in het Veluwemeer.
De gemeente maakte gisteren ook bekend dat Harderwijk een nieuwe jachthaven krijgt. De aanleg van de haven voor ongeveer 450 schepen begint naar verwachting eind volgend jaar. Jachthaven De Knar, de huidige haven van watersportvereniging Flevo met 450 ligplaatsen, moet wijken voor woningbouw. Daartoe hebben gemeente en bestuur van de watersportvereniging overeenstemming bereikt. „Het is een ingewikkeld proces. Elke keer als een Raad van Stateprocedure aan de horizon verschijnt, dreigt er vertraging. Vandaar dat we zo veel mogelijk proberen tot een schikking te komen.”
Waterfront is een circa 500 miljoen euro kostend project waarbij de boulevard autoluw wordt gemaakt en oude industrie moet wijken voor 650 woningen. De verwachting is dat het project ergens in 2020 is afgerond.