Buitenland

Libanon zet leger in

Het Libanese leger heeft dinsdag troepen gezonden naar verschillende gebieden in Libanon. Maandagavond kondigde het leger al aan de orde in het land te zullen herstellen, desnoods met geweld. Gewapende burgers worden van straat geweerd, zo liet de krijgsmacht weten.

AP
14 May 2008 09:15Gewijzigd op 14 November 2020 05:50Leestijd 3 minuten

In Libanon werd de afgelopen week gevochten tussen sjiitische Hezbollahsympathisanten en aanhangers van de door het Westen gesteunde regering. Het leger, waarvan het gezag ook door Hezbollah wordt erkend, heeft zich tot dusverre neutraal opgesteld in het conflict tussen Hezbollah- en regeringsaanhangers.Zo greep het niet in toen Hezbollahstrijders een groot deel van West-Beiroet en de kantoren van de leider van de soennitische meerderheid in het parlement, Saad Hariri, innamen. Bij de gevechten kwamen zeker 54 mensen om het leven en raakten tientallen mensen gewond. Sinds het einde van de burgeroorlog van 1975-1990 is in Libanon niet zo zwaar gevochten. Een van de redenen dat het leger zo lang heeft gewacht om zich in het conflict te mengen, is dat het zelf vreesde uiteen te vallen langs de lijnen van de conflicterende groepen, zoals dat in de burgeroorlog gebeurde.

De Amerikaanse president George Bush sprak maandag in een interview met de Arabische televisiezender Al-Arabiya zijn steun uit voor het Libanese leger. Bush beloofde het leger te blijven voorzien van materieel en training. Hij bevestigde dat de Amerikaanse torpedobootjager USS Cole voor de kust van Libanon ligt, maar voegde daaraan toe dat dit te maken heeft met een routinetrainingsmissie die al lang geleden werd gepland. De Amerikanen blijven de regering van Libanon steunen en oefenen, evenals Saudi-Arabië, druk uit op Iran en Syrië wegens de steun die beide landen aan Hezbollah geven. Bush riep de Arabische leiders op de Libanese premier Fuad Siniora te steunen.

De Arabische ministers van Buitenlandse Zaken waren zondag bijeen in Egypte. Zij spraken af een delegatie naar Beiroet te sturen om te helpen een oplossing voor de crisis te vinden. De delegatie werd vandaag in de Libanese hoofdstad verwacht.

De recente onrust in Libanon wordt veroorzaakt door een patstelling waar regering en oppositie zich al zeventien maanden in bevinden. Het verdeelde parlement is er nog niet in geslaagd een opvolger te kiezen voor de in november 2006 afgetreden pro-Syrische president Lahoud. Er bestaat inmiddels consensus over het aanstellen van legerleider Michel Suleiman als president, maar het parlement ligt overhoop over zaken als machtsdeling en de vorming van een nieuw kabinet.

Toen de regering het hoofd van de beveiliging van het vliegveld -een vermoedelijke Hezbollahaanhanger- ontsloeg en Hezbollahs particuliere telecommunicatiebedrijf staatsgevaarlijk noemde, sloeg Hezbollah terug. Binnen enkele dagen zette de goedbewapende en -georganiseerde beweging de regeringsgetrouwe militanten in Beiroet aan de kant, terwijl het leger toekeek.

Vond je dit artikel nuttig?

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer