Economie

Olijfboom geeft vakantiesfeer in de tuin

Ze zijn koud een halfjaar bezig. Giel Poels en Paul Walraven, twee vrienden die samen De Olijfboomspecialist in Overloon startten. Al enkele maanden staan ze te boek als de grootste afnemer van een van de omvangrijkste olijfboomleveranciers in Spanje. „Wekelijks laten we een à twee vrachtwagens rijden.”

13 May 2008 10:36Gewijzigd op 14 November 2020 05:50
OVERLOON - Olijfbomen vormen de hoofdmoot, maar De Olijfboomspecialist heeft ook andere mediterrane soorten, zoals palm, vijg en citrus, in het assortiment. Foto RD
OVERLOON - Olijfbomen vormen de hoofdmoot, maar De Olijfboomspecialist heeft ook andere mediterrane soorten, zoals palm, vijg en citrus, in het assortiment. Foto RD

Het terrein met de bomen ligt bij een woning op het bedrijventerrein in het Brabantse Overloon. Op het gazon achter het huis staan de potten met jonge olijfbomen en wat palmen. Het perceel daarachter is bestemd voor de grotere exemplaren. Opvallend zijn de grillig gevormde stammen van deze oudjes, hun soms wijdlopige wortelstelsel, de afgezaagde takken en het jonge groen. Elke boom oogt anders.Olijfbomen groeien langzaam. „De eerste vijftig jaar neemt de stamomtrek jaarlijks met een centimeter toe, zegt Giel Poels (25). „Daarna zwakt de groei af. Een boom met een omvang van 80 centimeter is circa tachtig jaar oud. De omtrek bepaalt de prijs. Een boom met een stam van 30 tot 40 centimeter kost 240 euro, een maat van 90 tot 100 centimeter 760 euro, exclusief plaatsingskosten.”

Olijfbomen vormen de hoofdmoot, maar De Olijfboomspecialist heeft ook andere mediterrane soorten, zoals palm, vijg en citrus, in het assortiment. De onderneming biedt de mogelijkheid door een architect een mediterrane tuin te laten ontwerpen. Poels stelt een van de goedkoopste aanbieders van olijfbomen in Nederland te zijn. „Om dit voor elkaar te krijgen zijn we in de anderhalf jaar voor de start van ons bedrijf vaak in Spanje geweest om goede bomen voor een scherpe prijs te vinden.”

De jonge ondernemer komt uit het verkoopvak en is verantwoordelijk voor het commerciële deel van het bedrijf. Walraven (24) werkte jarenlang als hovenier en gaat over het groen. Inmiddels telt het bedrijf vier mensen, onder wie een uitzendkracht. Poels: „Ik verwacht snel verder te groeien. Ook omdat we op dit moment in België een soortgelijke onderneming opzetten en overwegen om dit ook in Duitsland te doen.”

Gelijksoortige bedrijven schieten als paddenstoelen uit de grond, maar bang voor de concurrentie is Poels niet. „We onderscheiden ons door alles in eigen hand te houden. Het uitzoeken van de bomen in Spanje, de plaatsing en de nazorg. Een gratis garantie van een jaar is standaard, maar we bieden ook een termijn van vijf jaar in combinatie met een onderhoudscontract.”

Wil iemand meerdere exemplaren van een bepaald model, dan gaat Poels in Spanje op zoek. „We fotograferen de bomen ter plekke en mailen de foto’s naar de klant. Volgens mij zijn we de enigen die deze service bieden.”

Het loopt storm in Overloon. „Paul en ik werken op dit moment zo’n negentig uur per week. De klanten komen uit hele land. Vooral in Zuid-Holland en Noord-Holland hebben we veel werk.” De verhouding particulieren en bedrijven is fiftyfifty. „We leveren onder meer aan gemeenten, horeca en hoveniers.”

Het klantenbestand is divers. Jong en oud, financieel goed bedeeld en minder bedeeld. „Zowel bezitters van een grote BMW als eigenaren van een Suzuki Swift. Zo’n 20 procent van de mensen koopt een boom via internet, maar ik heb liever dat elke potentiële koper hier komt kijken. De aanschaf is iets heel persoonlijks. Klanten bekijken de olijfbomen van alle kanten. In 99 procent van de gevallen hakt de vrouw de knoop door.”

Er bestaan diverse redenen om een boom uit Zuid-Europa aan te schaffen. „Bij een huwelijk in Griekenland, Italië en Spanje is het gebruikelijk dat de schoonfamilie van de bruid het kersverse paar een olijfboom cadeau doet. Zo’n boom staat daar symbool voor liefde, geluk en vruchtbaarheid. Ook bij ons worden soms bomen vanuit die gedachte gekocht. Toch kiezen de meeste mensen voor een olijfboom vanwege de karakteristieke uitstraling, de mediterrane sfeer die eromheen hangt en niet in de laatste plaats om een vakantieherinnering levend te houden.”

De specialist betrekt bomen bewust uit Noord-Spanje. „De soort die daar groeit, de Olea europaea, is het meest geschikt voor overplaatsing naar Nederland. De stam kan min 18 graden hebben, terwijl de takken een temperatuur van circa min 8 verdragen. Wordt het kouder, dan dienen stam en boom ingepakt te worden. Onze bomen zijn verder nauwelijks ziektegevoelig. Natte voeten zijn wel dodelijk. Wij plaatsen een olijfboom daarom in speciale grond met een losse structuur en daaronder een 20 centimeter dikke laag met hydrokorrels om goede afwatering te waarborgen.”

Alle olijfbomen die de onderneming verkoopt, waren ooit productiebomen. Of een olijfboom ook in Nederland vrucht draagt? „Dan zijn er twee nodig vanwege de kruisbestuiving. De olijven zullen hier een hoger zuurgehalte hebben, verwacht ik, omdat ze in Nederland minder zon vangen. Over de smaak kan ik niets zeggen, want ik lust geen olijven.”

www.olijfboomspecialist.nl

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer