Binnenland

„Na zo’n slag heb je elkaar hard nodig”

Brandweerman A. van Engelenhoven (53) kent uit eigen ervaring de pijn en het verdriet waarin het brandweerkorps van Eelde vrijdag is gedompeld door de dood van drie brandweermannen. Tien jaar geleden verloor hijzelf twee collega’s bij een enorme brand in Harderwijk. „Na zo’n slag heb je elkaar hard nodig.”

Ben Tramper
10 May 2008 00:01Gewijzigd op 14 November 2020 05:50
EELDE – De brandweermannen van het brandweerkorps van Eelde zijn verslagen na het verlies van drie collega’s bij een brand op een scheepswerf. Foto Frank van de Beek
EELDE – De brandweermannen van het brandweerkorps van Eelde zijn verslagen na het verlies van drie collega’s bij een brand op een scheepswerf. Foto Frank van de Beek

De tragedie die vrijdag plaatsvond in De Punt deed hem onmiddellijk denken aan de brand die in de nacht van 26 op 27 januari 1998 uitbrak in een pension in Harderwijk en het leven kostte aan twee van zijn collega’s, E. Timmer en H. Foppen. „De impact van die gebeurtenis is onuitwisbaar. Ik zie de beelden nog regelmatig voor ogen”, zegt Van Engelenhoven.De brandweerman gaf destijds als plaatsvervangend commandant van het Harderwijkse korps leiding aan de bestrijding van de vuurzee. Nog voordat hijzelf bij de brand in de Smeepoortstraat was gearriveerd hoorde Van Engelenhoven dat twee brandweermannen door het vuur waren omsingeld. „Zij konden geen uitweg meer vinden. In de auto luisterde ik mee naar de onderlinge communicatie. „We zijn ingesloten”, riep een van hen. Het was het laatste levensteken dat de mannen via hun portofoon gaven.”

De lichamen van de collega’s werden uren later onder het puin van ingestorte muren aangetroffen. „Al voor zij waren geborgen wist iedereen in het korps wat er was gebeurd. De twee mannen hadden geprobeerd de zolder van het pension te bereiken om een van de bewoners van het pension te redden. Onverwachts deed zich een explosie voor die het gehele pand in brand zette. Er was geen ontkomen aan”, aldus Van Engelenhoven.

De dood van de twee collega’s kwam hard aan bij de brandweermannen aan. „De eerste uren leefden we in een roes, ook omdat we ons nog volop richtten op de bestrijding van het vuur. Eenmaal terug in de kazerne drong tot ons door hoe zwaar wij als brandweerkorps waren getroffen: twee jonge jongens, 21 en 27 jaar oud, waren ons ontvallen. De een zou binnenkort trouwen, de ander was net verloofd.”

De brandweermannen brachten de eerste dagen na de brand vrijwel onafgebroken in de kazerne door. „Tot de dag waarop beide collega’s zijn begraven, waren we voortdurend bij elkaar. Een van de vragen waarover we intensief met elkaar spraken was of we alles hadden gedaan wat we hadden kunnen doen om de ramp te voorkomen. Anderhalve dag later meldde de politie dat aan ons optreden niets was aan te merken en dat ons geen dood door schuld kon worden verweten. Dat bericht gaf in het korps veel opluchting.”

Brandweerkorpsen kunnen na tragedies zoals vrijdag in De Punt een beroep doen op professionele hulpverleners, aldus Van Engelenhoven.

„Ook in de opleiding wordt voortdurend gewezen op de mogelijkheden van psychologische begeleiding. Als brandweerman weet je dat er iets ergs met jezelf kan gebeuren: terwijl anderen van een brandend object weghollen, moet jij erin. Veiligheid staat daarom bij ons hoog in het vaandel. Maar garanties op een goede afloop kan niemand geven.”

„Gewoon verschrikkelijk”
EELDE - De beheerder van de onofficiële site van het brandweerkorps Eelde is een van de omgekomen slachtoffers. Zijn zoon Nick zette vrijdag een bericht op de site:

„’s Morgens lopen we met onze vader door de Albert Heijn, we zijn boodschappen aan het doen en opeens gaat de pieper. We dumpen het karretje bij een medewerker en rennen de winkel uit. M’n vader gaat naar de brand, en wij lopen naar een oom. Om daar te wachten op m’n moeder.

We halen het karretje op en gaan verder met boodschappen doen. Eenmaal thuis (…) zet ik de televisie aan en dan staat er: Drie brandweermensen vermist.

Even later komen opa en oma met het nieuws dat vader misschien een van hen is! We zitten te janken op de bank! En dan vertelt een oom dat het écht je vader is, dat hij is omgekomen. Je gaat dan weer op de bank zitten janken! Maar je kan het gewoon niet geloven dat het écht je vader is. Het is gewoon verschrikkelijk!

Zijn liefhebbende zoon,

Nick.”

Sinds 1990 26 doden bij brandweer
AMSTERDAM - Sinds 1990 zijn in Nederland 26 brandweermannen omgekomen bij bluswerkzaamheden. Dat blijkt uit gegevens van het Nationaal Brandweer Documentatiecentrum.

9 mei 2008: Drie brandweerlieden komen om door een brand op een scheepswerf in De Punt.

23 maart 2003: Bij een brand in de Koningkerk in Haarlem valt een muur om. Drie brandweervrijwilligers worden bedolven.

13 mei 2000: Bij de vuurwerkramp in Enschede komen onder meer vier brandweermannen om het leven.

27 januari 1998: Twee brandwachten komen om in een brandend pension in Harderwijk.

19 april 1995: Drie brandweerlieden raken in Amsterdam in een bedrijf ingesloten door vuur en overlijden.

18 september 1993: Een stofexplosie in Liesveld eist een slachtoffer. Een maand later overlijdt alsnog een tweede brandweerman aan de verwondingen.

30 juni 1993: In Tilburg komt een onderbrandmeester om het leven door een omvallende muur.

8 juli 1992: Een explosie bij chemisch bedrijf Cindu in Uithoorn kost drie bedrijfsbrandweerlieden het leven.

21 januari 1992: Twee brandweermannen komen om door het instorten van een historisch winkelpand in Zwolle.

25 januari 1990: Drie doden bij een brand in hotel Huis ter Duin in Noordwijk.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer