Politiek conflict Libanon ontaardt in geweld
De slepende politieke crisis in Libanon is woensdag uitgemond in gewelddadigheden tussen aanhangers van Hezbollah en de regering. Door de hoofdstad Beiroet weerklonken explosies en schoten. Hezbollah had de stad lamgelegd door blokkades van brandende banden op te richten. Er vielen verschillende gewonden.
Wat begon als een vakbondsstaking voor loonsverhogingen en tegen het economisch beleid van de pro–westerse regering escaleerde in geweld. De staking werd gesteund door de pro–Syrische Hezbollah, de sjiitische guerrillabeweging die hulp ontvangt van Iran. Na zonsondergang bleven aanhangers van Hezbollah op straat en veel wegen bleven geblokkeerd. Het lijkt erop dat de onrust in ieder geval aanhoudt totdat Hezbollah–leider Hassan Nasrallah donderdag een persconferentie geeft.De spiritueel leider van de Libanese soennieten, Rashid Kabbani, hekelde Hezbollah en riep de islamitische wereld op tussenbeide te komen. Kabbani sprak in ongewoon harde bewoordingen. Hezbollah noemde hij een ’gewapende bende’ die verantwoordelijk is voor vreselijke aanvallen op burgers. Het is treurig dat een islamitische staat zulke praktijken financiert, haalde hij uit naar Iran.
Strijders van Hezbollah en een militie die onder leiding staat van parlementsvoorzitter Nabih Berri schoten eerder op de dag in de richting van een gebouw waar de pro–westerse Toekomstbeweging van Saad Hariri gehuisvest is. Ook agenten schoten richting het gebouw.
De beslissing van de regering om de veiligheidschef van het vliegveld van Beiroet te vervangen, omdat die banden met Hezbollah zou hebben, was de aanleiding voor de strijd. Het vliegveld was woensdag zes uur dicht en wegen naar het vliegveld waren afgesloten.
De meeste soennieten in Libanon steunen de regering van premier Fuad Saniora, terwijl de meeste sjiieten aanhangers zijn van de oppositie, die wordt geleid door Hezbollah. De sektarische strijd eiste vorig jaar drie levens. Ook vielen 169 gewonden.
Het slepende conflict tussen de oppositie en de regering heeft als resultaat gehad dat Libanon al sinds november geen president meer heeft. De ambtstermijn van Emile Lahoud liep toen af en de twee partijen kunnen het niet eens worden over een opvolger.