Leden Campina lyrisch over fusie met Friesland Foods
Onder de melkveehouders die zijn aangesloten bij Campina bestaat nauwelijks of geen weerstand tegen de fusie met het grotere Friesland Foods. In een rondgang onder de 194 leden voorafgaand aan de ledenraadvergadering woensdag in Den Bosch klonk alleen instemming.
De nationale fusie is pure noodzaak in een globale markt, aldus de boeren uit Nederland, België en Duitsland. Tegenstemmers vormen woensdagmiddag tijdens de besloten vergadering waarschijnlijk een uitzondering.„Een fusieplan is zelden zo gedragen. Het had allang gebeurd moeten zijn", zeggen Gerard Peeters uit Dorst en Jan Oostvogels uit Essen (België). Het nieuwe bedrijf krijgt meer armslag en macht, de voormalige concurrenten worden collega’s met minder kosten voor de top en kantoor, sommen de boeren de voordelen op.
De leden wisten enkele kleine kanttekeningen te noemen. De Zeeuwse melkveehouder Rein den Dekker toonde zich licht bezorgd over de zeggenschap van de 17.000 melkveebedrijven die bij de nieuwe zuivelreus zijn aangesloten. „Een fusie kost geld en meer mensen werken minder efficiënt", wist Ben Versteegh uit Waverveen toe te voegen.
Bovendien zetten de boeren een vraagteken bij de melkprijs. „Die is hoe dan ook onberekenbaar", berustte Jan Dirk Rodenburg uit Rotterdam. Vanwege de melkprijs keerden vorig jaar veel Duitse bedrijven Campina de rug toe, aldus Peter Hoppmann uit het Duitse Gevelsberg. De kleine groep Duitsers die Campina trouw is gebleven kan en zal geen struikelblok vormen, verwacht hij.
Voor het fusievoorstel is een tweederde meerderheid nodig. De stemming staat gepland om 16.00 uur. Op hetzelfde moment stemmen in Frederiksoord (Drenthe) de leden van Friesland Foods over het plan. De bedrijven maken de uitkomst aan het eind van de middag bekend.
De zuivelreus FrieslandCampina krijgt het hoofdkantoor in Amersfoort en verwacht vanaf 2012 zo’n 175 miljoen per jaar op kosten te besparen. De aangesloten bedrijven leveren jaarlijks 8,3 miljard kilo melk. De jaaromzet komt naar verwachting uit op ruim 9 miljard euro per jaar.