Binnenland

Beroering rond expositie over de West tijdens WO II

Het Verzetsmuseum in Amsterdam is „geschokt” over de commotie die is ontstaan naar aanleiding van een tentoonstelling over de rol van Suriname en de Antillen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dat liet het museum dinsdag weten.

Regioredactie
7 May 2008 11:34Gewijzigd op 14 November 2020 05:49

Onbekenden hingen zaterdag in Amsterdam-Zuidoost affiches op met de tekst ”Assimileer of verdwijn, bij voorkeur goedschiks”. De posters zijn waarschijnlijk een reactie op een tentoonstelling. Dat zei een woordvoerder van de organisatie van de tentoonstelling dinsdag. De politie ziet het verband niet direct, maar sluit het ook niet helemaal uit.De tentoonstelling ”Wereldoorlog in de West” zou vanaf vorige week donderdag in het kader van Bevrijdingsdag enkele dagen te bezichtigen zijn in zorgcentrum De Drecht in Amsterdam. Ze moest echter worden verplaatst naar Cultureel Educatief Centrum Zuidoost, nadat enkele blanke actievoerders hadden gedreigd met harde acties de viering op 5 mei op een nabijgelegen plein te verstoren. Ze vonden het ongepast dat de expositie over Suriname en de Antillen gaat, terwijl de bevrijding van Nederland wordt gevierd.

”Wereldoorlog in de West”, een initiatief van het Surinaams Inspraak Orgaan en het Verzetsmuseum in Amsterdam, reist sinds enkele jaren door het land. Het museum liet gisteren weten „geschokt” te zijn over de ontstane commotie. „Het museum betreurt het zeer dat de tentoonstelling tot deze ophef heeft geleid.”

Het museum wordt overspoeld met telefoontjes van buurtbewoners die geschokt en verontrust zijn over de opstelling van de actievoerders. Cogis, een kennisinstituut voor sociale en psychische gevolgen van de oorlog, is op de hoogte gesteld.

Het comité dat de expositie naar Amsterdam-Zuidoost haalde, wilde de gemeenschappelijke geschiedenis van Surinamers, Antillianen en Nederlanders onder de aandacht brengen, aldus de zegsman. Suriname en de Antillen hadden tijdens de oorlog nauwe contacten met de Nederlandse regering in ballingschap in Londen en droegen op verscheidene manieren bij aan de overwinning van de geallieerden.

Het Amsterdams 4 en 5 mei comité belegt een gesprek met de actievoerders en zal hen uitnodigen voor een bezoek aan het Verzetsmuseum, om hen te informeren over de nauwe verbinding tussen de geschiedenis van Suriname, de Antillen en Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer