Buitenland

Leger VS roept 3500 soldaten Irak terug

Het Amerikaanse leger roept op korte termijn 3500 soldaten terug die onderdeel uitmaakten van de extra troepenmacht van dertigduizend soldaten die vorige zomer naar Irak werd uitgezonden. Dat heeft het leger maandagavond bekendgemaakt. De soldaten vertrekken de komende weken al.

AP
6 May 2008 15:34Gewijzigd op 14 November 2020 05:49
Bevelhebbers willen 45 dagen de tijd nemen om te beoordelen of verdere terugtrekking verantwoord is. Deze ’pauze’ in de terugtrekking werd door opperbevelhebber generaal David Petraeus vorige maand in het Amerikaanse Congres bepleit. Critici zien graag ee
Bevelhebbers willen 45 dagen de tijd nemen om te beoordelen of verdere terugtrekking verantwoord is. Deze ’pauze’ in de terugtrekking werd door opperbevelhebber generaal David Petraeus vorige maand in het Amerikaanse Congres bepleit. Critici zien graag ee

De extra troepen worden, samen met een groeiende soennitische anti-al-Qaidabeweging en een wapenstilstand afgeroepen door sjiitische milities, verantwoordelijk geacht voor een aanzienlijke daling in het geweld in Irak sinds september.De soldaten maken deel uit van de derde van vijf brigades van de zogenaamde ’Surge’ die volgens schema voor augustus thuis moeten zijn. Daarna willen de bevelhebbers 45 dagen de tijd nemen om te beoordelen of verdere terugtrekking verantwoord is.

Deze ’pauze’ in de terugtrekking werd door opperbevelhebber generaal David Petraeus vorige maand in het Amerikaanse Congres bepleit. Critici zien graag een snellere beweging naar huis, maar bevelhebbers in Irak willen eerst beoordelen of verdere terugtrekking geen nieuwe uitbarsting van geweld in de hand werkt.

In de nacht van maandag op dinsdag werden in Sadr City in Bagdad vier burgers gedood en raakten 21 mensen gewond bij gevechten tussen het Mahdi-leger en de troepen van de VS en Irak. De gevechten met de aanhangers van de sjiitische geestelijke Muqtada al-Sadr houden nu al vijf weken aan in de wijk van Bagdad waar zo’n 2,5 miljoen mensen wonen.

Een parlementslid en aanhanger van al-Sadr heeft dinsdag zijn zetel opgegeven uit protest tegen de regering van premier Nouri al–Maliki, die hij verantwoordelijk houdt voor de gevechten in de wijk. Ook beschuldigde hij Iran van bemoeienis met de Iraakse veiligheid door geld, wapens en training aan Iraakse strijders te geven. Onder Amerikaanse bevelhebbers is dit een veel gehoorde beschuldiging aan het adres van Iran, maar dat land ontkent.

Soennitische extremisten hebben maandag in een bordeel in de noordelijke stad Mosul drie prostituees doodgeschoten en twee anderen verwond. De extremisten zouden, voor dat zij het vuur openden, op de deur van het appartement hebben gebonkt en geschreeuwd hebben dat de vrouwen gewaarschuwd waren geen prostitutie te bedrijven.

In de nacht van maandag op dinsdag werden in Mosul ook twee politiemannen gedood door ongedentificeerde schutters. Rond dezelfde tijd werden twee schutters in oost–Mosul doodgeschoten door de politie.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer