Cgk, Ngk, gkv Hengelo
HENGELO -In het Overijsselse Hengelo vond vorige week de eerste gemeenschappelijke kerkdienst plaats van de plaatselijke christelijke gereformeerde kerk (cgk), Nederlands gereformeerde kerk (Ngk) en gereformeerde kerk vrijgemaakt (gkv). Dat meldt het christelijke gereformeerde weekblad De Wekker.
De cgk en de Ngk in Hengelo zijn al enkele jaren een samenwerkingsgemeente. De kerkdienst van vorige week was het resultaat van intensieve gesprekken tussen de drie kerken in de afgelopen jaren. De kerkenraden hebben elkaar het afgelopen jaar twee keer in voltallige samenstelling ontmoet om de onderlinge samenwerking te bespreken. De gesprekken tussen de kerkenraden en het overleg met de gemeenteleden heeft ertoe geleid dat de kerkelijke gemeenten „in het inzicht en de overtuiging zijn gegroeid dat ze elkaar kunnen, willen en moeten erkennen als kerken van Jezus Christus.”De kerken willen de samenwerking de komende jaren verdere invulling geven. Er wordt prioriteit gegeven aan het jeugdwerk en aan het regelmatig organiseren van gemeenschappelijke kerkdiensten. Ook willen de kerken komen tot kanselruil van predikanten en het openstellen van het avondmaal voor elkaars leden.
De cgk/Ngk-samenwerkingsgemeente in Hengelo telt 370 leden. De gereformeerde kerk vrijgemaakt in de Overijsselse plaats telt ongeveer 740 leden.
Sluiting kerken Leeuwarden
LEEUWARDEN -De protestantse gemeente in Leeuwarden gaat op korte termijn drie of vier van haar zeven kerkgebouwen afstoten. Dat heeft de overkoepelende algemene kerkenraad van de 6800 leden tellende gemeente recent bekendgemaakt. Nog dit jaar wordt besloten welke kerkgebouwen dichtgaan.
Daarnaast vraagt de algemene kerkenraad de wijkkerkenraden om een onderlinge samenwerking van wijken op gang te brengen. Ook predikanten en kerkelijk werkers wordt gevraagd meer samen te werken. De reden van de maatregelen is de vermindering van het ledental. „Elke jaar verliezen we per saldo 200 leden”, verklaart T. Spies, voorzitter van de algemene kerkenraad.
De protestantse gemeente te Leeuwarden bezit de volgende kerken: De Open Hof, kerkelijk centrum De Schakel, Grote of Jacobijnerkerk, Adelaarkerk, Fenix, Pelikaankerk en Koepelkerk. Drie of vier van de kerkgebouwen moeten op termijn de deuren sluiten. Spies: „Mensen beseffen dat er iets moet gebeuren, maar iedereen hoopt natuurlijk dat zijn of haar gebouw open blijft. Dat is begrijpelijk. Veel mensen hebben er een emotionele band mee, het is een geestelijk huis, waar veel gebeurd is. Vandaar dat we een inventarisatie van alle gebouwen laten maken, en vervolgens de keuze kunnen uitleggen aan de gemeenteleden.”
De algemene kerkenraad kiest er bewust voor om te korten in het aantal gebouwen, en niet in mensen. „In het verleden is het aantal formatieplaatsen teruggebracht met als doel het in stand houden van kerkgebouwen. We zeggen nu: dat willen we niet meer. We willen mensen in plaats van stenen. Als het over kerk-zijn gaat, denken mensen vaak aan kerkgebouwen. Het gaat ons om gemeente-zijn, en niet om het exploiteren van gebouwen. Gebouwen zijn een belangrijk middel, maar geen doel.”
Omdat nog niet bekend is welke gebouwen zullen afvallen, wordt elke wijkgemeente gevraagd om actief mee te werken aan het gesprek over onderlinge samenwerking. „Samenwerking kan op smalle basis plaatsvinden: samen een gebouw delen; maar samenwerken kan ook uitmonden in samengaan.”
Ichthusgemeente Urk
URK -De christelijke gereformeerde Ichthusgemeente in Urk heeft vanwege een voortdurende groei van het aantal gemeenteleden besloten het aantal werkers in de gemeente uit te breiden. Dat meldde het christelijke gereformeerde weekblad De Wekker recent.
De gemeente heeft ouderling H. Kramer per direct en voor een periode van minimaal drie jaar parttime in dienst genomen als pastoraal werker. Ds. H. de Graaf uit Opperdoes, die in het najaar met emeritaat hoopt te gaan en met zijn vrouw in Urk wil gaan wonen, zal vanaf oktober als pastoraal werker aan de gemeente worden verbonden. Verder is besloten een tweede predikantsplaats in te stellen, waarvoor op termijn vervulling wordt gezocht.
Volgens de kerkenraad passen de financiële consequenties van deze ontwikkeling prima binnen de begroting. De diensten van de gemeente vinden plaats in de sportzaal van het Berechja College.
De Ichthusgemeente, voor mei 2004 onderdeel van de Gereformeerde Kerken in Nederland, trad in 2005 uit de Protestantse Kerk in Nederland en sloot zich aan bij de Christelijke Gereformeerde Kerken. Ze telt volgens het laatstverschenen jaarboek van de CGK 1284 leden. Predikant van de gemeente is sinds 2006 ds. W. N. Middelkoop.
Restauratie Kleine Kerk Veere
VEERE - De restauratie van de Kleine Kerk in Veere is voltooid. Vorige week hield de plaatselijke protestantse gemeente voor het eerst weer kerkdiensten in het gebouw. De Kleine Kerk heeft een grote restauratie ondergaan omdat de houten zolderconstructie was aangetast door de bonte knaagkever, houtworm, houtzwam en schimmels. Bij de meeste balken hoefden alleen de koppen vernieuwd te worden. Die waren het ernstigst aangetast omdat op de plek waar ze de muur ingaan, ook vocht voor schade had gezorgd.
De dakconstructie is hersteld door Traas Building Care uit ’s-Gravenpolder. Omdat dit bedrijf tien jaar bestaat, heeft het een groot deel van de kosten van het herstelwerk van de dakconstructie (6000 van de 20.000 euro) op zich genomen.
De totale opknapbeurt voor de Kleine Kerk, die vastzit aan de Grote Kerk (of Domkerk), kostte 140.000 euro. De kerkelijke gemeente kreeg voor de restauratie een subsidie van de gemeente Veere. De kerk heeft ook zelf acties gehouden om geld in te zamelen, meldt de PZC.
De rubriek Grondvlak is bedoeld voor nieuws vanuit plaatselijke gemeenten. Berichten die voor plaatsing in aanmerking komen, kunnen gemaild worden naar: grondvlak@refdag.nl. Post kan gestuurd worden naar: Reformatorisch Dagblad, t.a.v. kerkredactie, Postbus 670, 7300 AR Apeldoorn.