Verhaal Anne Frank voor laaggeletterden
Na uitgaven in meer dan zestig talen verscheen gisteren een nieuwe versie van het verhaal van Anne Frank: een biografie speciaal voor laaggeletterden in Nederland, van wie er circa 1,5 miljoen zijn.
Het boek doet in eenvoudig Nederlands verslag van de belevenissen van Anne Frank tijdens de oorlog en is dunner dan het originele dagboek. Het boek bevat korte zinnen en hoofdstukken, en veel foto’s.Het boek maakt deel uit van een serie boeken voor laaggeletterden. Deze reeks is een initiatief van de Stichting Lezen & Schrijven, die zich bezighoudt met het verminderen van de laaggeletterdheid in Nederland.
Halsema, fractievoorzitter van GroenLinks in de Tweede Kamer, nam vrijdag in het Anne Frank Huis in Amsterdam het eerste exemplaar in ontvangst. De politica zei getroffen te zijn door de grote mate van analfabetisme in Nederland.
Volgens Halsema moet de politiek, om het probleem van laaggeletterdheid aan te pakken, vooral zelf het goede voorbeeld geven. „Van veel brieven die de regering stuurt, snap je echt niets, terwijl de tekst wel Nederlands is. Wat de overheid schrijft zou door iedereen begrepen moeten kunnen worden. De groep mensen die heel beperkt kan lezen en schrijven is groot, die mensen moet je meer bereiken.”
Een van die laaggeletterden was tot voor kort Herman de Boorder (71). Hij besloot vier jaar geleden, na zijn pensionering en op aandringen van zijn kinderen, een speciaal aangeboden cursus te gaan volgen. Nu kan hij lezen en schrijven. „Ik lees nu kranten en boeken en kan de ondertiteling op televisie volgen. En als ik op straat loop, begrijp ik wat op de straatnaambordjes staat.”
Dat De Boorder niet eerder leerde lezen, kwam doordat hij op school altijd achter in de klas werd gezet. „Dat was gewoon gemakzucht van de onderwijzers. Ik heb er in mijn leven veel last van gehad: al mijn verkeringen gingen erdoor uit.” Analfabetisme is voor jongeren van nu volgens hem een nog groter probleem: „Vroeger kon je geld verdienen met je handen, maar dat kan nu nauwelijks meer.”