De reizigers in Goes wachten weer als vanouds
Ze zijn er weer. De treinreizigers in Goes wachten weer bij het station zoals ze dat altijd deden. Niet alleen rijden de treinen na een maand weer hun op vaste traject, ook kreeg het Goese station donderdag het sfeerbepalende beeld ”Wachtende reizigers” terug.
Het is een man met een jongetje, en naast hem een vrouw met een meisje. Bij hen staan verschillende koffers. Het zijn wat je noemt doorgewinterde reizigers, die geen enkele weersomstandigheid schuwen.Het viertal siert sinds jaar en dag het stationsplein van Goes; om precies te zijn sinds 1986. Het beeld ”Wachtende reizigers” van de Goese kunstenaar Anton Beysens hoort bij het Goese station zoals treinen erbij horen. De achterliggende periode waren echter zowel reizigers als treinen spoorloos verdwenen.
Het Zeeuwse spoor kreeg een grote onderhoudsbeurt: 50 van de 70 kilometer op de Zeeuwse lijn werd grondig aangepakt. ProRail verving onder meer zo’n 40.000 houten dwarsliggers door betonnen dwarsliggers. Die gaan niet alleen langer mee, maar beperken ook de geluidsoverlast. Ook kwamen er zo’n 27.500 raildempers, die de herrie van met name goederentreinen in de bebouwde kom van Goes, Kapelle, Krabbendijke en Rilland terug moeten dringen. Dinsdag reden de treinen voor het eerst weer over het vernieuwde traject en werd het perron weer bevolkt met wachtende reizigers.
De gemeente Goes nam, deels in dezelfde periode, het stationsplein op de schop, waarvoor de reizigers van Beysens tijdelijk moesten wijken. De gemeente plaatste bijna duizend nieuwe fietsenklemmen; een verdubbeling van het eerdere aantal. Het wildparkeren van fietsen, al langer een doorn in het oog van de gemeente, moet daarmee afgelopen zijn.
Donderdagmiddag plaatste Anton Beysens (inmiddels 86) zijn beeld weer terug op het plein, vanaf nu uitgesplitst in twee delen. Tussen de man met het jongetje en de vrouw met het meisje is meer afstand gekomen. Maar de rust die ze uitstralen, is hetzelfde gebleven. Onder de grootste vertraging blijven ze de kalmte zelve. Ten voorbeeld voor de andere reizigers.