Invulling boerkaverbod levert twistpunten op
Het kabinetsplan voor een beperkt boerkaverbod kan rekenen op steun van een meerderheid in de Tweede Kamer. De grote fracties die zich achter het kabinet scharen, verschillen echter wel van mening over de wijze waarop het verbod moet worden ingevoerd en de reikwijdte van het voorstel.
Het CDA wil het boerkaverbod uitbreiden naar de zorgsector. „We willen geen gelaatsbedekking in de zorg, zeker niet bij het personeel", aldus Tweede Kamerlid Madeleine van Toorenburg. Jeroen Dijsselbloem van coalitiegenoot PvdA is niet overtuigd van een boerkaverbod voor de zorgsector. „De zorg is niet eens om een mening gevraagd", reageert hij.De Kamer debatteert donderdag met vier ministers over het voorstel voor een beperkt boerkaverbod. Dijsselbloem zal in het debat aandringen op terughoudendheid met nieuwe wetgeving. Hij heeft niet alleen moeite met het CDA–plan voor de zorg, maar ook met het kabinetsplan dat uitgaat van een verbod voor het onderwijs. „Natuurlijk willen we geen boerka’s in de klas. Maar scholen die dat willen, kunnen gelaatsbedekkende kleding zelf verbieden. Ik vrees dat we met een kanon op een mug schieten", aldus Dijsselbloem.
Het kabinet wil gelaatsbedekkende kleding weren voor overheidsfunctionarissen, in het onderwijs en in het openbaar vervoer. Dat moet zoveel mogelijk worden afgedwongen via bestaande wetten en regels, alleen voor het onderwijs zou een nieuw verbod gemaakt moeten worden. Er komt geen algeheel boerkaverbod, bijvoorbeeld voor op straat.
De rechtse oppositiepartijen zullen het voorstel waarschijnlijk fel bekritiseren, omdat het in hun ogen tekortschiet. De VVD en PVV hebben afgelopen jaar allebei een eigen plan gepresenteerd tegen gelaatsbedekkende kleding. PVV–leider Geert Wilders wil het dragen van een boerka of nikab op straat verbieden, op straffe van een hoge geldboete. De liberalen trekken hun plan breder en vragen om een verbod op gezichtsbedekkende kleding in het openbaar en in publieke gebouwen. Onder dat voorstel vallen bijvoorbeeld ook bivakmutsen en integraalhelmen.
De grootste oppositiepartij ter linkerzijde steunt de regering. „Het kabinet heeft gekozen voor een praktische benadering en daar sta ik wel achter", zegt SP–Kamerlid Ronald van Raak. „Wij zijn geen voorstanders van boerka’s en nikabs".
Regeringsfractie CDA is tevreden dat het kabinet „een beperking instelt voor de gebieden die ertoe doen". „De overheid moet burgers met open vizier tegemoet treden", vindt Van Toorenburg. Ook de PvdA hoopt „zo min mogelijk" boerka’s tegen te komen. „Maar onze waarneming is dat we het momenteel eigenlijk helemaal niet zo slecht geregeld hebben", aldus Dijsselbloem.