Veraart botst met „incesttherapeut”
Therapeut P. Kieft kan aan de hand van vijftig drukpunten op het lichaam vaststellen of een vrouw misbruikt is of niet. Mag een advocaat zeggen dat zo iemand maar beter kool kan gaan verbouwen?
Over die kwestie moet de disciplinaire raad van de Orde van Advocaten begin december uitsluitsel geven. Dan zal de raad uitspraak doen in de zaak die therapeut P. Kieft uit Andijk heeft aangespannen tegen de bekende Alkmaarse advocaat C. Veraart. Kieft voelt zich door het advies van Veraart om over te stappen naar de agrarische sector „geblameerd”, zo zei hij maandag tijdens de behandeling van zijn klacht. De strafpleiter is volgens hem „een advocaat van het allerlaagste allooi”, die tot de orde moet worden geroepen.
Veraart is raadsman van de familie Kok, die in opspraak werd gebracht door de NCRV-documentaire Verborgen Moeders. In die uitzending beschuldigde Annemarie Kok familieleden van incest, illegale abortus en kindermoord. De NCRV heeft intussen gerectificeerd. De aantijgingen bleken ongegrond te zijn.
Veraart, die is gespecialiseerd in valse aangiften in zedenzaken, neemt het Kieft kwalijk dat hij de ongefundeerde beschuldigingen van Annemarie Kok heeft versterkt. De therapeut bracht zijn cliënte in 1993 in een „half-hypnose.” Ze raakte in zo’n ontspannen toestand dat ze volgens de therapeut kon terugkeren naar haar jeugd. Via hervonden herinneringen zouden de incestpraktijken aan het licht zijn gekomen.
In een radio-uitzending van de AVRO bracht Veraart zijn afkeer van dit soort therapieën naar buiten om anderen voor mensen zoals Kieft te waarschuwen. In dat kader bezigde hij de gewraakte uitspraak dat de Andijkse therapeut volgens hem beter kool kan gaan verbouwen.
De therapeut ontkende dat hij de incestbeschuldigingen had opgeroepen. Annemarie Kok had ze volgens hem zelf geuit. Veraart verwees echter naar een bandopname van een gesprek met haar ouders, waarin Kieft aangaf dat hij via drukpunten op het lichaam de waarheid over incest met zekerheid kon achterhalen.
De aanklacht bij de disciplinaire raad was Veraart naar zijn zeggen niet in de koude kleren gaan zitten, maar hij voelde zich gesteund door een commissie van het ministerie die begin volgend jaar een rapport zal uitbrengen over hervonden herinneringen. Het conflict tussen de familie Kok en Kieft zal nog een vervolg krijgen, zo bleek tijdens de zitting. De familie wil de therapeut aansprakelijk stellen voor de aangerichte schade.