Wethouder Zederik weg na rioleringsaffaire
De gemeente Zederik is maandagavond onverwacht in een bestuurlijke crisis terechtgekomen na het opstappen van wethouder C. Veth.
De VVD-bestuurder kreeg het rond een voorstel over een aanvullend krediet voor rioleringswerkzaamheden aan de stok met de beide coalitiepartijen CDA en PvdA. Toen die partijen de wethouder vroegen zich de komende weken op zijn positie te beraden, constateerde Veth dat het vertrouwen in hem was verdwenen en stapte op. De fractie van de VVD trok tegelijkertijd haar steun aan de zittende coalitie in.Het is niet duidelijk hoe het bestuurlijk verdergaat in Zederik. Algemeen wordt verwacht dat het CDA als grootste partij het initiatief neemt om een nieuwe coalitie te vormen. Naast de zittende PvdA zouden ChristenUnie en SGP in aanmerking komen om als derde partij een wethouder te leveren. Sinds de vorming van de gemeente Zederik in 1986 is het de eerste keer dat een wethouder opstapt onder politieke druk.
Veth struikelde maandagavond over een affaire die vorig jaar ontstond bij een rioleringsproject in Meerkerk-Noord. Daarbij kwam de gemeente in conflict met de aannemer. Mei vorig jaar besloot het college de overeenkomst op te zeggen en de betrokken aannemer de laan uit te sturen. Kort daarop verloor de gemeente een kort geding over deze kwestie. Rond de zomer kreeg de politiek ’lucht’ van deze kwestie en stelde ze hierover vragen aan de wethouder.
Inmiddels wil de gemeente de werkzaamheden snel afronden, ook al omdat het nieuwe bejaardencentrum de Vijverhof in Meerkerk komende maand wordt opgeleverd. Onlangs praatte het college de raad in een besloten vergadering bij over de actuele stand van zaken. Er is een extra bedrag nodig van 448.000 euro om het riool af te koppelen. Ook hangt de gemeente een forse juridische claim boven het hoofd. Het college stelde voor het geld voor het rioleringsproject nu beschikbaar te stellen. Wanneer de kwestie geheel zou zijn afgerond, wilde het college politiek verantwoording afleggen over de gang van zaken. Ook al omdat veel punten vanwege de juridische consequenties niet in de openbaarheid besproken kunnen worden.
Dat leidde gisteravond tot een schimmig debat waarin van lieverlee duidelijk werd dat de overgrote meerderheid van de raad het geld inderdaad beschikbaar wilde stellen, maar waarin sommige partijen ook wethouder Veth ter verantwoording wilden roepen. Dat leidde er uiteindelijk toe dat de VVD’er met onmiddellijke ingang zijn ontslag indiende.
„Uw besluit had grote financiële consequenties. U had ons tijdig moeten informeren”, vond CDA-leider G. Bos. Wethouder Veth: „Het was een onwerkbare situatie. We moesten de aannemer wegsturen. De discussie over de politieke consequenties moeten we later voeren. Er is toen zoveel gebeurd. Daar kan ik op dit moment weinig over zeggen.”
Daar ging Bos niet mee akkoord. „Dat is geen helder antwoord. Wij gaan over het geld. Een raad die zo met zich laat sollen, is geen knip voor de neus waard. Wij vinden dat de wethouder zich op zijn positie moet beraden.” Daar sloot de PvdA zich bij aan en ook andere fracties hadden moeite met de gang van zaken. SGP’er A. Donker: „Is het voor de gemeente een goede zaak als de wethouder verder moet als aangeschoten wild?”
Burgemeester F. Koen liet na een schorsing weten dat het college het niet nodig vond dat Veth zich in dit stadium op zijn positie moest beraden. „We leggen pas achteraf verantwoording af, niet halverwege de rit.” Maar CDA en PvdA handhaafden hun standpunt. Daarop liet VVD-voorman T.P. de With na een nieuwe schorsing weten dat het vertrouwen van die partijen in college en coalitie blijkbaar was verdwenen. „Daarom trekken wij onze steun aan het college in.” Vervolgens diende Veth met onmiddellijke ingang zijn ontslag in. „Zonder vertrouwen kan ik niet functioneren. Ik voel er weinig voor de komende periode te bungelen. Het doet ontzettend veel pijn, maar ik kan niet anders.” Waarop de aangeslagen wethouder direct de vergadering verliet.