Binnenland

Missie Uruzgan niet in gevaar na aanslag

De steun onder de bevolking voor de missie in Uruzgan is gedaald na de aanslag vrijdag waarbij twee Nederlandse militairen omkwamen en twee anderen gewond raakten. Het kabinet wil echter „sterk en eensgezind” doorgaan.

Binnenlandredactie
18 April 2008 23:40Gewijzigd op 14 November 2020 05:45
Minister van Defensie Van Middelkoop op de persconferentie. Foto ANP
Minister van Defensie Van Middelkoop op de persconferentie. Foto ANP

Voor het eerst zijn iets meer mensen tegen de missie (49 procent) dan voor (46 procent). Bijna dezelfde percentages vinden dat Nederland de missie alsnog deze zomer moet afbreken: 49 procent vindt van wel, 45 procent vindt van niet, zo blijkt uit een peiling die Maurice de Hond vrijdag heeft gehouden. De missie staat gepland tot eind 2010.De twee militairen die vrijdag bij de aanslag met een bermbom gewond raakten, zijn er nog steeds slecht aan toe. De toestand van de 20-jarige soldaat der eerste klasse Toninho Norden is kritiek. De situatie van de 25-jarige korporaal der eerste klasse Roger Hack is stabiel.

De gewonden worden behandeld in het hospitaal op de basis Kamp Holland. Defensie weet nog niet of, en zo ja wanneer de gewonden voor verdere behandeling naar Nederland worden teruggebracht.

Ook is nog niet duidelijk wanneer de twee dodelijke slachtoffers naar Nederland overgebracht worden.

Het viertal doden en gewonden, dienend bij het 45 pantserinfanteriebataljon in Ermelo, reed in een open Mercedesterreinwagen terug van een verkenning bij Deh Reshan. Aan de enkele dagen durende operatie deden ruim honderd Afghaanse en Nederlandse militairen mee.

Om 5.00 uur in de ochtend Nederlandse tijd ging het vrijdag mis: op 12 kilometer ten noordwesten van Kamp Holland reden de militairen op een geïmproviseerd explosief.

De aanslag is ondertussen via het Britse persbureau Reuters opgeëist door de extreem islamitische taliban. Er is vooralsnog geen enkele aanwijzing dat de aanslag gericht is geweest tegen de zoon van commandant der strijdkrachten Van Uhm.

Het kabinet reageerde vrijdag verslagen. Premier Balkenende noemde het een „ongekende tragedie” en zei dat de ministerraad intens meeleeft met de getroffen families.

Volgens de premier wordt de krijgsmacht zwaar op de proef gesteld. „Ondanks het verdriet en de pijn zullen we sterk en eensgezind doorgaan op de weg die we zijn ingeslagen.”

Het condoleanceregister dat het ministerie van Defensie vrijdag opende, stroomde direct vol met steunbetuigingen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer