Pleidooi voor identiteitsbeleid op VGS-vergadering
„Kinderen raken in een spagaat als door kerk, school en ouders niet gelijkluidend over principiële zaken gesproken wordt. Laten deze geledingen daarom meer met elkaar in gesprek gaan.”
VGS-beleidsmedewerker P. W. Moens zei dat zaterdag tijdens de jaarvergadering van deze scholenorganisatie. Hij pleitte voor een dynamisch identiteitsbeleid: gezamenlijk beraad over het antwoord dat vanuit de grondslag gegeven wordt op maatschappelijke ontwikkelingen. „Anno 2008 kunnen we het ons niet meer permitteren dat de verschillende geledingen binnen een school hierover niet met elkaar praten.”Directeur H. Vos blikte terug op de bijeenkomsten die rond de nieuwe medezeggenschapswet gehouden zijn. „Ons standpunt over medezeggenschap is niet gewijzigd. Wel is een interpretatie gekozen die bij de huidige omstandigheden past, waarin scholen veel meer vrijheid krijgen en dus ook meer verantwoording moeten afleggen.
We hebben gepleit voor handhaving van de ontheffingsmogelijkheid, maar daar was geen politiek draagvlak voor. Er is wel de mogelijkheid gebleven dat instemmingsrecht wordt omgezet in adviesrecht. Met dat laatste hebben we niet zo veel moeite, want er bestaat al heel veel overleg met personeel en ouders. De medezeggenschap van leerlingen is voor ons wel een zwaarwegend punt.”
Moens: „We houden eraan vast dat het bestuur bepaalt. Maar als het goed is, wil het bestuur wel de zienswijze van personeel en ouders weten. Er moet geen discrepantie tussen de visie van het bestuur en van andere geledingen ontstaan.”
Dr. C. S. L. Janse, oud-hoofdredacteur van het Reformatorisch Dagblad, wees op het gevaar van innerlijke uitholling. „Onze scholen vertonen misschien nog wel groei en op de grondslagbepalingen in de statuten is niets aan te merken. Maar de betrokkenheid bij de gereformeerde leer, bij de oude, beproefde waarheid, neemt duidelijk af. En qua levensstijl kan er steeds meer mee door. Het kan nodig zijn in te gaan tegen negatieve ontwikkelingen in de achterban. Denk bijvoorbeeld aan de groeiende acceptatie van de speelfilm.”
„Een samenleving die alle geestelijke houvast wegwerpt, vindt geen geestelijke rust en spankracht”, zei voorzitter ds. P. Mulder. „Waar de mens zichzelf tot norm verheft, vervalt de samenleving tot normloosheid. Het libertijnse denken wordt doctrinair opgedrongen. Velen willen een godsdienstloos publiek domein, alsof het er daar menselijker aan toe zou gaan. Juist in deze onstuimige tijd is het nodig dat ouders er zíjn, leidinggeven en stabiliteit bieden. Moet de school het gebrek daaraan soms niet compenseren?”
De ledenvergadering gaf groen licht voor onderhandelingen over aankoop van het pand in Ridderkerk dat de VGS momenteel gedeeltelijk van Driestar educatief huurt.
Een vragensteller die moeite had met de maatschappelijke taken die de school steeds meer krijgt toebedeeld, was bij beleidsmedewerker Moens aan het verkeerde adres. „We kunnen een houding aannemen van ach en wee en wat krijgen we allemaal op ons bordje, maar ik zou liever nadenken over de vraag wat de opdracht van de school is en hoe we die vorm en inhoud kunnen geven. We zitten daarbij te veel zelf het wiel uit te vinden; zoek samenwerking met andere scholen en organisaties.”
Tweede voorzitter ds. J. Schipper wees in zijn slotwoord op Openbaring 2:8-11. „Een bemoedigend woord: God gaat voort met Zijn werk. Een verdrukking van tien dagen, maar daar komt wel een eind aan. Hoe zullen we getrouw zijn? Onze opdracht is: Bewaar het pand u toebetrouwd. De Heere schenke getrouwmakende genade.”
Voor het openingswoord klik hier.
Voor de lezing van dr. C. S. L. Janse klik hier.
Voor de lezing van directeur H. Vos klik hier.
Voor de lezing van P.W. Moens klik hier.